Header Overetengesproken.nl
Zwarterijstepap van Jamie Oliver

Zwarterijstepap van Jamie Oliver

met 4 reacties
17 Shares

Na de review van Jamie’s super food voor elke dag ben ik erg benieuwd hoe de recepten in de praktijk uitpakken. Vrijdag noemde ik al een paar heerlijke gerechten die ik zo zou willen maken. Maar omdat een goed begin van de dag het halve werk is heb ik gekozen voor een bijzonder ontbijtje.

Meestal ontbijt ik met een zelfgemaakte smoothie maar soms wil ik ook weleens iets anders. In het boek staan meer dan dertig recepten voor een heerlijk ontbijt. De zoete-aardappelmuffins met rode Spaanse peper, kaas en zaadjes ga ik zeker ook proberen maar nu heb ik gekozen voor zwarterijstepap met mango, limoen, passievrucht en kokos.

De ingrediënten waren op de hazelnootmelk na allemaal in de supermarkt verkrijgbaar. De hazelnootmelk heb ik bij biologische winkel gehaald. Achteraf bleek de zwarte rijst daar goedkoper te zijn dan bij AH. Dat weet ik dan weer voor de volgende keer! Over het gebruik van vanille-extract heb ik erg getwijfeld. Hoewel vanille-extract heerlijk is en echt iets toevoegd is het wel op basis van alcohol. In warme gerechten verdampt alcohol maar in dit gerecht wordt de vanille-extract niet verwarmd. Omdat een eetlepel me redelijk veel leek heb ik het uiteindelijk niet gebruikt. Lees meer over het verschil tussen extract en essence in mijn blog over amandelspijs.

Het koken van de rijst maar vooral het laten afkoelen vraagt de meeste tijd. Als je de zwarterijstepap maakt terwijl de rijst nog niet koelkast-koud is wordt de pap te zwaar en compact. Een soepele en luchtige pap van ik lekkerder maar daarvoor moet de rijst echt koud zijn. Maak de rijst dus ruim tevoren, laat helemaal afkoelen en bewaar nog even in de koelkast. Buiten het koken en afkoelen van de zwarte rijst is het recept makkelijk en vlot te maken. Een volgende keer zou ik alleen de dubbele hoeveelheid hazelnoot/kokos-strooisel maken. In onderstaand recept heb ik dat al voor je aangepast.

Heeft de zwarterijstepap gesmaakt? Ja, het was heerlijk!! De frisse smaken van mango, passievrucht en yoghurt combineren fantastisch met de lichtzoete zwarterijstepap. Een kleurrijk, voedzaam maar ook heel verrassend gerecht. Dit soort ontbijtjes eet je echt met smaak en zijn een klein feestje op de vroege ochtend.

Zwarterijstepap van Jamie Oliver - Kleurrijk ontbijt van zwarte rijst, hazelnoot, mango, limoen, passievrucht en kokos.

Zwarterijstepap van Jamie Oliver

Kleurrijk ontbijt van zwarte rijst, hazelnoot, mango, limoen, passievrucht en kokos.
Hoeveelheid 4 personen

Ingrediënten

 • 200 gr zwarte rijst
 • 1 rijpe mango
 • sap van 1 limoen
 • 2 eetlepel blanke hazelnoten
 • 2 eetlepel kokosvlokken of geraspte kokos
 • 2 rijpe bananen
 • 200 ml hazelnootmelk
 • 1 eetlepel vanille-extract (heb ik niet gebruikt)
 • 4 eetlepels yoghurt
 • 2-4 rimpelige passievruchten
 • naar smaak: 1 theelepel honing

Update juni 2017

 • de laatste tijd gebruik ik rijstmelk in plaats van hazelnootmelk. Minstens zo lekker en ook nog eens makkelijker verkrijgbaar.

Aan de slag

 1. Kook de zwarte rijst 5-10 minuten langer dan de gebruiksaanwijzing op de verpakking aangeeft zodat de korrels lekker dik en plakkerig worden. Giet de rijst af en laat afkoelen.
 2. Schil de mango, verwijder de pit en maal het vruchtvlees samen met het limoensap fijn in een blender. Schenk de puree in een kom en zet opzij.
 3. Doe de hazelnoten en kokos in een vijzel en stamp fijn. Rooster het mengsel in een droge koekenpan tot het goudbruin is.
 4. Pel de bananen, breek in stukjes en maal samen met de hazelnootmelk, het vanille-extract en ⅔ van de zwarte rijst fijn in een blender. Afhankelijk van de zoetheid van de bananen kan je een theelepel honing toevoegen. Voeg de gladde moes bij de achtergehouden rijst en schep door elkaar. Hierdoor krijgt de pap een prachtige structuur en kleur.

 5. Verdeel de rijstepap over 4 potten of kommen, schep de mangopuree erover en schep boven elke portie een halve (of hele) passievrucht leeg. Schep er de yoghurt op en garneer tot slot met de hazelnoot-kokosmix.

  Eet smakelijk!


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.

4 Antwoorden

 1. Frank
  | Beantwoorden

  dit bedoelde ik ook, het merg door de hazelnootmelk mengen. De overgebleven stokjes in zijn gehel in de rijst meekoken en er aan het einde weer eruithalen, afspoelen dan kan je ze meermasls met gerechten meekoken en ze geven iedere keer weer aroma aan het gerecht.
  De stokjes worden vaak na het uitschrapen weggegooid en dit is erg zonde.
  Je kan ze ook bvb in een afgesloten bakje samen met zuiker geven, zo maak je makkelijk vanillezuiker met echt vanillearoma.De stokjes geven gewoon het aroma aan de zuiker af.

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Helemaal mee eens dat je vanillestokjes vooral moet hergebruiken. Homemade vanillesuiker is goedkoper en véél lekkerder. En een grote weckpot met suiker en vanillestokjes staat ook nog eens erg leuk op je aanrecht.

 2. Frank
  | Beantwoorden

  klinkt erg lekker.maar ik heb een vraagje over de vanille, je kan toch ook het binnenste van een vanillestokje uitschrapen en gebruiken en het stokje eventueel met de rijst meekoken.
  Dan hoef je geen bewerkte vanille te gebruiken.

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Goeie opmerking, had ik zelf nog niet aan gedacht!
   Stokje uitschrapen en merg meekoken met de rijst kan prima. Met het afgieten van de rijst zal je helaas wel wat verliezen. Wat je ook kan doen is de vanillemerg door de hazelnootmelk roeren. Zo blijft alle vanille behouden en wordt het tijdens het blenderen goed gemengd door het hele gerecht.

Laat een reactie achter

Recept waardering