Zwarterijstepap van Jamie Oliver - Kleurrijk ontbijt van zwarte rijst, hazelnoot, mango, limoen, passievrucht en kokos.

Zwarte rijstepap van Jamie Oliver

Kleurrijk ontbijt van zwarte rijst, hazelnoot, mango, limoen, passievrucht en kokos.
Direct naar het recept

Na de review van Jamie’s super food voor elke dag ben ik erg benieuwd hoe de recepten in de praktijk uitpakken. Vrijdag noemde ik al een paar heerlijke gerechten die ik zo zou willen maken. Omdat een goed begin van de dag het halve werk is heb ik gekozen voor een bijzonder ontbijtje.

Meestal ontbijt ik met een zelfgemaakte smoothie, havermoutpap of yoghurt met muesli maar soms wil ik ook weleens iets anders. In het boek staan meer dan dertig recepten voor een heerlijk ontbijt. De zoete-aardappelmuffins met rode Spaanse peper, kaas en zaadjes ga ik zeker ook proberen maar nu heb ik gekozen voor zwarterijstepap met mango, limoen, passievrucht en kokos.

Zwarte rijst goed afkoelen

De ingrediënten waren op de hazelnootmelk na allemaal in de supermarkt verkrijgbaar. De hazelnootmelk heb ik bij de biologische winkel gehaald. Achteraf bleek de zwarte rijst daar goedkoper te zijn dan bij AH. Dat weet ik dan weer voor de volgende keer! In het recept staat een eetlepel vanille-extract. Ik heb dat niet gebruikt. Vanille is niet echt goedkoop en de smaak van het rijstontbijtje leek me zo al lekker genoeg. Lees meer over het verschil tussen extract en essence in mijn blog over amandelspijs.

Het koken van de rijst maar vooral het laten afkoelen vraagt de meeste tijd. Als je de zwarte rijstepap maakt terwijl de rijst nog niet helemaal is afgekoeld wordt de pap zwaar en compact. Een soepele en luchtige pap vind ik lekkerder. Maak de rijst dus ruim tevoren, laat helemaal afkoelen en bewaar eventueel nog even in de koelkast. Buiten het koken en afkoelen van de zwarte rijst is het recept makkelijk en vlot te maken. Een volgende keer maak ik alleen wel de dubbele hoeveelheid hazelnoot/kokos-strooisel. In onderstaand recept heb ik dat al aangepast.

Verrassend en lekker ontbijtje

Heeft de zwarte rijstepap gesmaakt? Ja, het was heerlijk!! De frisse smaken van mango, passievrucht en yoghurt combineren fantastisch met de lichtzoete zwarterijstepap. Een kleurrijk, voedzaam maar ook heel verrassend gerecht. Dit soort ontbijtjes eet je echt met smaak en zijn een klein feestje op de vroege ochtend.

Zwarterijstepap van Jamie Oliver - Kleurrijk ontbijt van zwarte rijst, hazelnoot, mango, limoen, passievrucht en kokos.

Zwarte rijstepap van Jamie Oliver

Geef je waardering
Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten: 

 • 200 gr zwarte rijst
 • 1 rijpe mango
 • sap van 1 limoen
 • 2 rijpe bananen
 • 200 ml hazelnootmelk

Update juni 2017

 • de laatste tijd gebruik ik havermelk in plaats van hazelnootmelk. Minstens zo lekker en makkelijker verkrijgbaar.

Voor de garnering:

 • 4 eetlepels yoghurt
 • 4 (rimpelige) passievruchten
 • 2 eetlepel blanke hazelnoten
 • 2 eetlepel kokosvlokken of geraspte kokos

Aan de slag:

 • Kook de zwarte rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar. Giet de rijst af en laat helemaal afkoelen.
 • Schil de mango, verwijder de pit en maal het vruchtvlees samen met het limoensap fijn in een blender. Schenk de puree in een kom en zet opzij.
 • Hak de hazelnoten grof en rooster in een droge koekenpan. Als de hazelnoten beginnen te kleuren voeg je de kokos toe en rooster even mee tot ook dat lichtjes kleurt. Let op: kokos kleurt snel, blijf er dus echt bij.
 • Pel de bananen, breek in stukjes en pureer samen met de hazelnootmelk en ⅔ van de zwarte rijst in een blender. Voeg de gladde moes bij de achtergehouden rijst en schep door elkaar. Hierdoor krijgt de pap extra structuur en kleur.
 • Verdeel de rijstepap over 4 potten of kommen, schep de mangopuree erover en schep op elke portie een passievrucht leeg. Schep er de yoghurt op en garneer met de hazelnoot-kokosmix.
  Eet smakelijk!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept
4 reacties

 1. dit bedoelde ik ook, het merg door de hazelnootmelk mengen. De overgebleven stokjes in zijn gehel in de rijst meekoken en er aan het einde weer eruithalen, afspoelen dan kan je ze meermasls met gerechten meekoken en ze geven iedere keer weer aroma aan het gerecht.
  De stokjes worden vaak na het uitschrapen weggegooid en dit is erg zonde.
  Je kan ze ook bvb in een afgesloten bakje samen met zuiker geven, zo maak je makkelijk vanillezuiker met echt vanillearoma.De stokjes geven gewoon het aroma aan de zuiker af.

  1. Helemaal mee eens dat je vanillestokjes vooral moet hergebruiken. Homemade vanillesuiker is goedkoper en véél lekkerder. En een grote weckpot met suiker en vanillestokjes staat ook nog eens erg leuk op je aanrecht.

 2. klinkt erg lekker.maar ik heb een vraagje over de vanille, je kan toch ook het binnenste van een vanillestokje uitschrapen en gebruiken en het stokje eventueel met de rijst meekoken.
  Dan hoef je geen bewerkte vanille te gebruiken.

  1. Goeie opmerking, had ik zelf nog niet aan gedacht!
   Stokje uitschrapen en merg meekoken met de rijst kan prima. Met het afgieten van de rijst zal je helaas wel wat verliezen. Wat je ook kan doen is de vanillemerg door de hazelnootmelk roeren. Zo blijft alle vanille behouden en wordt het tijdens het blenderen goed gemengd door het hele gerecht.