Header Overetengesproken.nl
Zuurkoolschotel met rösti, paprika en chorizo van Ekomenu

Zuurkoolschotel met rösti, paprika en chorizo van Ekomenu

 |  Geen reacties
45 Shares

Vandaag heb ik een heel leuk recept voor jullie: zuurkoolschotel met rösti, paprika en chorizo. Ik heb dit recept niet van mezelf maar kreeg het recept via de maaltijdbox van Ekomenu. Hoewel er inmiddels veel verschillende maaltijdboxen op de markt zijn had ik er nog nooit eentje geprobeerd. Toen ik het aanbod kreeg 3 maaltijden van Ekomenu te proberen zei ik dan ook direct ja.

Ekomenu is een 100% biologische maaltijdbox waarbij je zelf de recepten selecteert. Je kiest eerst voor een lifestyle zoals variatie met vlees, vis of vega, volledig vegetarisch, vegan, koolhydraat arm of bijvoorbeeld glutenvrij. In totaal zijn er 12 lifestyle pakketten. Vervolgens kies je uit de voorgeselecteerde recepten wat jij die week wilt eten. Ik koos voor een vegetarische maaltijdbox. Keurig op het afgesproken tijdstip werden de pakketten bezorgd en enthousiast bekeek ik de receptkaarten: gebakken mini brie met witlof en paarse aardappel, zuurkool ovenschotel met aardappelrösti, paprika en amandelschaafsel en vegan ratatouille met Parm à Zaan. Tja, welk recept maak je dan als eerste?

Gebakken mini brie met witlof en paarse aardappelGebakken mini brie met witlof en paarse aardappelZuurkool ovenschotel met aardappelrösti, paprika en amandelschaafselZuurkool ovenschotel met aardappelrösti, paprika en amandelschaafselVegan ratatouille met Parm à ZaanVegan ratatouille met Parm à Zaan
De brie met witlof en paarse aardappel beet het spits af. Ik had nog niet eerder paarse aardappel gegeten maar jee, wat is dat lekker. De combinatie van de zoete gestampte aardappels met tijm, de iets bittere witlof met mandarijnensap, gekarameliseerde ui en de gesmolten brie was heerlijk. Dat beloofde wat voor de tweede maaltijd: de zuurkoolschotel met rösti, paprika en chorizo. De chorizo was een vegan worstje van seitan en ook deze maaltijd was heel bijzonder en smaakvol! Ik zou zelf nooit bedacht hebben om rösti door de zuurkool te doen maar dat geeft een verrassend lekkere en luchtige zuurkool. Dikke aanrader dus. Als laatste maakte ik de vegan ratatouille met Parm à Zaan. Parm à Zaan is een veganistische vervanger voor Parmezaanse kaas gemaakt van noten, edelgist, zout en knoflook. Ik kende het niet maar zal het zeker vaker gaan gebruiken want het is erg lekker.

Maak echt eens onderstaande zuurkoolschotel met rösti, paprika en chorizo en ervaar zelf de verrassende smaken. Denk maar zo dat ie daarna vaker op tafel komt. Ik had de schotel ruim binnen een uur op tafel staan en tussendoor was er genoeg tijd om de keuken aan kant te maken. Na het afruimen van de tafel was ik dus snel klaar en had ik de hele avond voor mezelf.

Zuurkoolschotel met rösti, paprika en chorizo - Heerlijke kruiden zuurkool met rösti, paprika en chorizo in plaats van gestampte aardappels en rookworst.

Zuurkoolschotel met rösti, paprika en chorizo

Heerlijke kruiden zuurkool met rösti, paprika en chorizo in plaats van gestampte aardappels en rookworst.

Hoeveelheid 2 personen

Ingrediënten

  • 500 gr kruiden zuurkool
  • 400 gr iets kruimige aardappels
  • 100 gr chorizo
  • 2 uien
  • 1 flinke rode paprika
  • 1 (elstar) appel
  • chilipoeder
  • paprikapoeder
  • amandelschaafsel
  • olijfolie, roomboter

Aan de slag

  1. Schil de uien, snij doormidden en snij in partjes/wedges. Smelt wat roomboter in een koekenpan en laat de uien rustig karameliseren terwijl je met de rest van de zuurkoolschotel aan de slag gaat. De uien hoeven overigens niet perfect gekarameliseerd te worden hoor want het gaat straks toch door het paprika-mengsel. Het gat erom dat ze net even wat meer smaak krijgen dan bij standaard fruiten het geval is.
  2. Schil de aardappels, spoel af en rasp op een grove rasp tot rösti. Giet wat olijfolie in een koekenpan en bak daarin de rösti in enkele minuten voorzichtig aan. Zodra het iets begint te kleuren en begint te plakken neem je de pan van de pit, knijp de zuurkool uit en schep door de rösti. Breng op smaak met wat paprika- en chilipoeder.

    Tip: in het originele recept garen ze de rösti niet voor maar ik vind de aardappels net even iets lekkerder als ze ietsje zijn voorgegaard. Naar keuze kan je dus ook rauwe aardappel door de uitgeknepen zuurkool mengen.

  3. Was de appel en snij, met schil en al, in kleine blokjes en schep door het zuurkoolmengsel. Schep het zuurkoolmengsel in een ovenschaal en plaats in het midden van een op 200ºC conventioneel voorverwarmde oven. Bak gedurende 20-25 minuten.

  4. Snij ondertussen de chorizo in blokjes en de paprika in reepjes. Bak de chorizo uit, giet het meeste vrijgekomen vet af en voeg de paprika toe. Roerbak de paprika tot ze zacht is, voeg de uien bij het mengsel en zet apart.
  5. Als de zuurkool 20-25 minuten in de oven heeft gestaan verdeel je het paprikamengsel erover, bestrooi rijkelijk met amandelschaafsel en plaats terug in de oven. Ongeveer 10 minuten later is de amandelschaafsel goudbruin en de zuurkoolschotel met rösti, paprika en chorizo klaar. Serveer direct.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. Ik gebruik in dit recept normale chorizo, voor een vegan versie kies je voor chorizo worstjes van seitan.
  2. De zuurkoolschotel is ook heel goed van tevoren te bereiden. Dek af met zilverfolie en warm op in een op 150ºC conventioneel voorverwarmde oven.
Bron: receptkaart Ekomenu, dit product heb ik ontvangen .
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

Geef een reactie