Zuurkool met salami en appel
Met al die winterse buien kan ik wel wat stevige kost gebruiken. Niet zozeer vet of zwaar maar wel voedzaam. Zuurkool had ik dus bedacht. Niet de standaard stamppot met een HEMA-rookworst maar als ovenschotel met salami en appel.
Omdat wij dit gerecht al een tijdje niet meer hebben gegeten, heb ik even moeten zoeken in al mijn aantekeningen. En uiteraard zoek je dan altijd eerst op de verkeerde plek maar uiteindelijk had ik mijn krabbeltje dan toch gevonden. Meer dan een krabbel is het niet want het zijn letterlijk 22 woorden op een inmiddels heel broos geworden papiertje.
Ik hoop dat jullie net zo genieten van dit gerecht als ik altijd doe!

Zuurkool met salami en appel
Ingrediënten:
- 500 gr zuurkool
- 500 gr aardappel, geschild
- 100 gr salami
- 100 gr ontbijtspek
- 1 friszure appel (Elstar)
- 1 blikje tomatenpuree (70 gr)
- 1 ui, gesnipperd
- rode wijn
- paneermeel
- boter
- melk
Aan de slag:
- Snij de aardappels in kleine stukjes en breng met wat water aan de kook. Kook ze goed gaar, giet af en laat droog stomen.
- Doe een scheutje melk bij de aardappels en stamp er een puree van. Zet de pan opzij.
- Snij het ontbijtspek en de salami in kleine stukjes.
- Bak het spek met de salami een paar minuten in een braadpan en fruit vervolgens de ui mee. Voeg alle tomatenpuree en een scheut rode wijn toe en schep alles goed door elkaar. Voeg vervolgens de zuurkool toe en schep weer goed door elkaar. Vaak snij ik vooraf de zuurkool iets fijner zodat de kool makkelijker om te scheppen is. Het vocht vang ik op in een bakje en doe ik bij de rest in de pan. Doe de deksel op de pan om het geheel rustig door te warmen.
- Was ondertussen de appel, snij in kwarten, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes. Schep de appel door de zuurkool. Ik laat de schil altijd zitten maar je kan natuurlijk ook een geschilde appel gebruiken.
- Schep de zuurkool in een ovenschaal en bedek met de aardappelpuree. Strijk grof aan met een vork en leg hier en daar wat snippers boter op de puree. Bestrooi met paneermeel en zet de schotel in een op 200°C hete lucht voorverwarmde oven. Na zo'n 15/20 minuten zal de bovenkant mooi bruin zijn en is de schotel klaar. Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
Nieuw:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.