Header Overetengesproken.nl
Zucchini fritti

Zucchini fritti

 |  Geen reacties
9 Shares

Met simpele ingrediënten super lekker eten maken, de Italianen zijn er meesters in. Neem bijvoorbeeld zucchini fritti ofwel courgette in een krokant jasje. De eenvoud zelve. Zowel qua ingrediënten als qua bereiding maar wat zijn ze lekker. En je maakt er helemaal een feestje van als je ze serveert met aïoli, partjes citroen en zoutvlokken.

Voor zucchini fritti maak je een soort tempurabeslag waar je de in stukken gesneden courgette doorheen haalt. Voordat je de stukjes groente bakt wentel je ze nog door op smaak gebracht paneermeel. Ik heb er voor gekozen om het paneermeel op smaak te brengen met parmezaanse kaas, peterselie en wat zout maar je kan natuurlijk ook basilicum, tijm en/of wat knoflook gebruiken. Of een andere kaassoort. Of juist geen kaas.

Let er bij het kopen van courgettes altijd op dat je geen overmaatse exemplaren neemt. Als een courgette (te) snel groeit neemt ze vooral veel vocht op in plaats van vruchtvlees aan te maken. Nog los van de mindere smaak is al dat vocht niet fijn als je de stukjes courgette gaat bakken in hete olie. Zoek dus de kleinere en stevigere courgettes uit of kies voor biologisch. Biologische groenten krijgen immers de tijd om op eigen kracht te kunnen groeien in plaats zich vol te zuigen met vocht.

Zucchini fritti - Krokant en goudbruin gebakken stukjes courgette. Lekker als borrelhapje of tapas maar ook perfect als verrassend voor- of bijgerecht.

Zucchini fritti

Krokant en goudbruin gebakken stukjes courgette. Lekker als borrelhapje of tapas maar ook perfect als verrassend voor- of bijgerecht.
Hoeveelheid 30 à 34 stuks

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 175 ml koolzuurhoudend bronwater
  • 70 gr bloem
  • 30 gr maïzena
  • 1/2 teen knoflook
  • flinke snuf chilipoeder
  • 1 ijsblokje
  • 75 gr paneermeel
  • geraspte parmezaanse kaas, naar smaak
  • fijngehakte verse krulpeterselie, naar smaak
  • zout
  • 1 liter zonnebloemolie

Voor het opdienen:

  • aïoli
  • maldon zoutvlokken
  • partjes citroen

Aan de slag

  1. Was de courgette, snij de uiteinden eraf en snij in 4 stukken van ongeveer 5 cm. Snij elk stuk in 6 of 8 partjes en leg op een bord of in een vergiet om uit te lekken.
  2. Meng in een diep bord het paneermeel met de parmezaanse kaas en de fijngehakte peterselie.
  3. Giet het bronwater in een kom, voeg alle bloem en maïzena toe en roer snel met een garde of vork tot een beslag. Roer niet te lang en laat eventuele kleine klontjes lekker zitten. Knijp dan het halve teentje knoflook boven het beslag uit, voeg wat zout toe en een lekkere snuf chilipoeder. Roer nog even snel door elkaar en voeg dan het ijsblokje toe. Hierdoor blijft je beslag lekker koud en door het smeltwater wordt het beslag ook niet dikker.
  4. Verwarm de zonnebloemolie in een stevige pan met dikke bodem tot 180ºC. Ik gebruik hiervoor graag een gietijzeren, geëmailleerde pan.
  5. Vlak voordat de olie op temperatuur is haal je een paar stukjes courgette door het beslag en wentel je ze door het paneermeel. Leg ze op een ander bord klaar om af te bakken zodra de olie heet is. Is de olie 180ºC laat dan de eerste stukjes courgette voorzichtig in de olie glijden en bak in een paar minuten goudbruin en krokant. Leg ondertussen een nieuwe lading courgettestukjes klaar. Als de zucchini fritti klaar zijn schep je ze uit de olie en laat ze op keukenpapier goed uitlekken. Herhaal tot alle stukjes courgette op zijn.
  6. Serveer de zucchini fritti lauwwarm met aïoli, maldon zoutvlokken en partjes citroen.

    Eet smakelijk!

Geef een reactie