Header Overetengesproken.nl
Zomerse fruitsalade

Zomerse fruitsalade

 |  Geen reacties
101 Shares

Begin maart komen doorgaans weer de eerste Hollandse aardbeien in de winkels. Dan begint het bij mij altijd te kriebelen. Ik speur de groenteafdeling af want die eerste aardbeien wil ik echt niet missen! Waarom die eerste aardbeien zo speciaal zijn? Dat zijn Lambada aardbeien. Die zijn zo ontzettend lekker en ruiken ook echt zoals aardbeien horen te ruiken.

Aardbeien zijn een groot deel van het jaar verkrijgbaar. Hollandse aardbeien zijn er echter alleen in het voorjaar en de zomer. De rest komt uit Spanje of andere warme oorden. Maar om eerlijk te zijn, vind ik Hollandse aardbeien toch echt veruit het lekkerst. Hoe je weet of aardbeien lekker zijn? Ruik aan het doosje en je weet het. Goede (Hollandse) aardbeien ruiken zoet en lekker. Ik zal dan ook nooit een doosje meenemen als dat niet lekker ruikt.

Hoewel aardbeien echte zomerkoninkjes zijn, geeft het Lambada-ras dus al vroeg in het voorjaar vruchten. Helaas zijn ze echt alleen in het voorjaar verkrijgbaar. Die eerste aardbeien zijn natuurlijk heerlijk om zo te eten maar doen het ook goed in een zomerse fruitsalade. En als er dan ook nog een voorjaarszonnetje schijnt, krijg je onherroepelijk een heerlijk zomers gevoel.

Zomerse fruitsalade - Trakteer jezelf op een zomers gevoel met deze salade van Hollandse aardbeien, ananas, granaatappelpitjes, blauwe bessen en frambozen.

Ingrediƫnten voor een flinke schaal vruchtensalade

  • 1/2 ananas
  • 250 gr Hollandse aardbeien
  • 1/2 granaatappel
  • 125 gr blauwe of bosbessen
  • 125 gr frambozen
  • vers citroensap
  • honing
  • blaadjes munt voor de garnering

Aan de slag

Maak de ananas schoon en snij de helft in kleine stukjes.

Was de aardbeien en blauwe bessen voorzichtig en laat uitlekken. Snij de aardbeien in kleine stukjes.

Rol de granaatappel met je hand over het aanrecht. Als het goed is hoor ‘m daarbij kraken. Dat is dus precies de bedoeling, de pitjes binnenin komen dan goed los.

Let op: het schoonmaken van een granaatappel kan flink spatten. En geloof me (ik spreek uit ervaring!) deze vlekken zijn moeilijk uit je kleding te krijgen. Draag dus echt een schort.

Snij de granaatappel door het dikste stuk (de buik) middendoor. Pak een helft, hou deze met het snijvlak van je af in een diepe kom (vanwege het spatten) en klap binnenstebuiten. De meeste pitjes zullen nu in de kom vallen. Pluk de laatste pitjes uit de schil en verwijder eventueel vruchtvlees dat met de pitjes is meegekomen.

Schep het fruit in een grote kom of schaal door elkaar.

Meng wat vers citroensap met honing tot een lekkere, zoete dressing met nog net een vleugje fris. Giet de dressing over de fruitsalade en schep weer door elkaar.

Garneer de salade met blaadjes munt en frambozen.

Eet smakelijk!

Geef een reactie