Zoete aardappelsoep
World Earth Day of Dag van de Aarde is in 1970 in het leven geroepen om stil te staan bij de invloed van ons gedrag op de aarde. In de 50 jaar dat de dag bestaat is ie harder nodig dan ooit. De plastic soep, klimaatverandering, uitsterven van plant- en diersoorten, de problemen worden helaas alleen maar groter. Natuurlijk is daar het hele jaar wel aandacht voor maar op 22 april pakken veel bedrijven en organisaties extra uit. Zo ontving ik van Alpro een Taste The Planet box waarmee ik kon ervaren hoe het is om een dag lang volledig plantaardig te eten. Onder ander de ingrediënten voor deze zoete aardappelsoep zaten daarin. De soep was zo lekker dat ik het recept graag met jullie deel.
Plantaardig eten is lekker en gezond
Plantaardige producten hebben een vele malen lagere ecologische voetafdruk dan dierlijke producten. Onder het motto Help de planeet terwijl je eet had Alpro Taste The Planet boxen samengesteld. Daarmee wilde Alpro laten zien dat een dag plantaardig eten verrassend makkelijk en lekker is. We hebben genoten van heerlijke gerechten. Een gezond en verantwoord eetpatroon met minder dierlijke producten en juist meer plantaardige producten kan dus echt!
Ons menu bestond uit een ontbijt met volkoren pancakes, zoete aardappelsoep als lunch en een vegan pastasalade met linzen, rucola en hazelnoten. De melk in de pancakes was vervangen door Alpro Amandeldrink. Om voldoende eiwitten binnen te krijgen ging er een schepje eiwitpoeder door het beslag. Het ei werd vervangen door wat bakpoeder met heerlijk luchtige pancakes als resultaat.
Door de soep ging een flinke scheut Alpro Cooking Light, het plantaardig alternatief voor slagroom. Die room gebruikte ik ’s avonds weer in de dressing voor de salade. Al met al een heerlijk en voedzaam menu. Wij eten al veel vegetarisch en vegan gerechten staan ook geregeld op tafel. Maar zo’n dagje bewust bezig zijn met plantaardig eten geeft World Earth Day toch een andere dimensie.
Zoete aardappelsoep
Ingrediënten:
- 2 zoete aardappels, ± 500 gr
- 1 rode paprika
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- room
- chilipoeder, naar smaak
- groentebouillon(blokje)
- olijfolie
Voor de garnering:
- pompoen- en zonnebloempitjes
- verse peterselie
- room
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Schil de zoete aardappels, verwijder de steel en zaadlijsten van de rode paprika en snij in stukken.
- Pel de rode ui en knoflook en snij ook in stukken.
- Verwarm wat olijfolie in een pan en fruit daarin de knoflook en ui kort aan. Voeg dan wat chilipoeder toe, warm even mee en voeg de zoete aardappel en paprika toe. Roer door elkaar en giet er zoveel bouillon (of water met een bouillonblokje) bij tot alles net onder staat. Breng aan de kook en laat rustig doorkoken tot alles zacht is.
- Pureer de soep met een staafmixer en roer er naar smaak wat room doorheen. Schep de soep op borden of in kommen en garneer met een scheutje room, wat gehakte peterselie en pitjes.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept bevat toegestuurde producten (Alpro box).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.