Zo maak je zelf soup dumplings
Wat zijn dumplings?
Dumplings zijn Chinese en Japanse deeghapjes gevuld met een hartige vulling van vlees, garnalen en/of groente. Dumplings worden gestoomd, gekookt of gefrituurd. Gestoomde hapjes worden soms nog even krokant gebakken in een koekenpan. Afhankelijk van de vorm krijgen ze verschillende namen. Denk aan wonton, gyoza, dim sum of bijvoorbeeld soup dumplings.
Dumplings eet je als snack, lunch of avondmaaltijd. Lekker met dipsauzen zoals sojasaus, cripsy chili olie, sweet chili sauce of een zelf gemaakte dip.
Soup dumplings
Een bijzondere dumpling is de soup dumpling. Zoals de naam al doet vermoeden zit er naast de hartige vulling ook soep -eigenlijk bouillon- in de dumpling. Ik vind ze waanzinnig lekker maar je moet wel even weten hoe je ze het beste kunt eten.
Zo eet je soep dumplings
Voor een optimale smaakervaring pak je een soup dumpling met eetstokjes op en leg op een Chinese lepel. Prik of scheur de dumpling voorzichtig open zodat de soep op de lepel loopt. Let op, de soep is heet! Slurp de soep van de lepel en geniet daarna van de dumpling. Extra lekker als je de soepdumpling nog even dipt in een sausje op basis van zwarte azijn en reepjes verse gember.
Soup dumplings Din Tai Fung style
Zoveel koks, zoveel manieren om soepdumplings te maken. Van Eyan Chan, oprichtster van Chilli Chan’s, leerde ik soup dumplings maken op de fameuze Din Tai Fung manier. Din Tai Fung is een Taiwanees restaurant met wereldfaam.
Din Tai Fung soup dumplings kenmerken zich door dumpling vellen van exact 5 gr, 16 gr vulling en 18 plooien tijdens het dichtvouwen. Eyan maakte haar versie en man, man, man wat waren ze lekker. Ik mag het recept met jullie delen dus dat heb ik onderstaand uitgewerkt. Maar eerst nog even een video waarin je ziet hoe deze bijzondere dumplings worden gemaakt.
Soup dumplings of xiao long bao
Ingrediënten:
- 280 gr varkensgehakt, of vlees naar keuze
- ± 30 dumpling vellen
- 4 gr zout
- 4 gr suiker
- 2 gr witte peper
- ½ eetlepel sojasaus
- ½ eetlepel sesamolie
- ½ theelepel maizena
Bouillongelei:
- 200 gr kippenbouillon
- 2½-3 blaadjes bladgelatine
Lente-ui- en gemberpuree:
- 2 sprieten lente-ui
- stukje verse gember, in plakjes
Dipsaus:
- 4 eetlepels
Chilli Chan’s chilli azijndressing - verse julienne gesneden gember, naar smaak
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
Bouillongelei en lente-ui en gemberpuree:
- Week de gelatine tenminste 5 minuten in koud water. Breng de bouillon ondertussen aan de kook, neem van de pit, knijp de gelatine uit en los op in de bouillon. Schenk ik een platte (oven)schaal en laat afkoelen. Dek af, plaats in de koelkast en laat volledig opstijven.Tip: maak de bouillongelei een dag tevoren zodat het ruim de tijd heeft om koud te worden en op te stijven.
- Pureer de lente-ui samen met de gember en een beetje water in een blender of het hakmolentje van je staafmixer. Schep in een schaaltje en bewaar tot gebruik in de koelkast.
De vulling:
- Voeg zout, suiker, witte peper, sojasaus, sesamolie, maizena en lente-ui en gemberpuree bij elkaar in een schaal. Voeg het gehakt toe en kneed door elkaar.
- Snij de bouillongelei in kleine blokjes, schep door het gehakt en plaats de schaal tenminste 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
Vouwen van de soup dumplings:
- Leg een dumpling vel op de vingers van je linkerhand, schep 16 gr vulling op het midden en sluit de soepdumpling door met de duim en wijsvinger van je rechterhand 18 plooien om de vulling te vouwen/knijpen. Draai het deegpuntje goed dicht en knijp nog even aan. In de video onder dit recept laat Eyan zien hoe zij een dumpling dichtvouwt op het werkblad. Ik vind het makkelijker om dat in mijn linkerhand te doen. Met mijn vingers lichtgebogen heb ik een kommetje waarin de dumpling bijna automatisch wordt gevormd. Terwijl ik met mijn vingertoppen de plooien maak kan ik met mijn linkerduim de vulling in de dumpling houden.Probeer verschillende manieren uit en kijk wat je zelf het makkelijkst vindt. Het is een handigheidje dat je even te pakken moet krijgen. Het ziet er misschien indrukwekkend uit maar het is echt goed te doen. De 4 gevormde dumplings in de video waren mijn allereerste 4 soepdumplings ever. Dat kan jij ook! Bekijk ook even de video boven het recept waarin je ziet hoe de chef van Din Tai Fung werken.Tip: het vouwen van de 18 plooien doe je tegen de klok in.
- Stoom de soep dumplings 7 minuten in een bamboe stoommandje. Serveer direct met een schaaltje Chili Chan’s chilli azijndressing met julienne gember erbij.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Om de vleesvulling lekker sappig te maken wordt varkensgehakt met tenminste 30% vet gebruikt. In Nederland mag gehakt maximaal 25% vet bevatten om gehakt te mogen heten. Vraag eventueel aan je slager om iets extra vet toe voegen of gebruik wat meer bouillongelei.
- Heb je geen Chili Chan’s chilli azijndressing in huis dan kan je het vervangen door 2 eetlepels rijstazijn te mengen met 2 eetlepels sojasaus. Je mist dan alleen wel de bijzonder smaak van zwarte azijn.
- Maak je maaltijd compleet met Chilli Chan’s zongedroogde noodels en Chinese salade van geplette komkommer.
- In plaats van varkensgehakt kan je natuurlijk ook kipgehakt gebruiken. Rundergehakt is stugger en minder juicy waardoor je dat beter niet kunt gebruiken. Je mist dan echt dat zachte mondgevoel.
- Om te voorkomen dat gevormde soup dumplings uitdrogen bewaar je ze onder plastic folie of een licht vochtige theedoek.
- Dumpling vellen kan je diepgevroren kopen bij AH of de toko. Zelf maken is ook heel leuk om te doen. Het recept volgt binnenkort.
- Volg net als ik de workshop Soup dumpling & Taiwanese delicacies bij Chilli Chan’s.
Recept video:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Voor de workshop was ik uitgenodigd.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.