Zelf wijnazijn maken
Na een gezellige borrel is er nog een restje wijn over. Je doet de kurk op de fles maar weet tegelijkertijd dat je het de komende dagen niet opmaakt. Of: eigenlijk lust je wel een glas wijn maar toch trek je die fles niet open omdat je denkt dat ie niet opgaat. Herken je dat? Ik heb de gouden tip voor je: maak er wijnazijn mee. Lees snel verder en ontdek hoe verrassend eenvoudig dat is.
Huisgemaakte azijn
Het enige dat je nodig hebt is wijn en tijd. Zodra wijn met zuurstof in aanraking komt start de fermentatie naar azijn. Wijn in een open fles zal na enige tijd licht zurig gaan smaken en niet lekker meer zijn om zo te drinken. In feite is dat de start van wijnazijn. Door de smalle opening van de fles komt er weinig zuurstof bij de wijn en zal het lang duren. Schenk je de wijn over in een karaf dan gaat het sneller. Je ziet langzaam een waas ontstaat op het oppervlak en een tijdje later vormt zich een soort kwab, de azijnmoeder.
Proef af en toe en je zult merken dat de wijn steeds meer naar azijn begint te smaken. Na verloop van tijd wordt de smaak van alcohol minder en nader je het eindpunt. Wanneer alle alcohol is gefermenteerd en de smaak goed is kan je de azijn zeven en bewaren in flesjes.
Azijnmoeder
Let op dat je de azijnmoeder niet beschadigd want die kan je herbruiken voor een volgende batch. Laat een beetje azijn in de karaf, vul aan met nieuwe wijn en je zal zien dat het fermentatieproces veel sneller verloopt dan de eerste keer. Met de tijd deelt de azijnmoeder zich. Je kan er dan eentje uitvissen en weggooien. Of je doet er iemand anders een plezier mee. Ga je nu je dit weet ook zelf aan de slag om wijnazijn te maken?
Zelf wijnazijn maken
Aan de slag:
- Schenk de wijn vanuit de fles in de karaf en leg de stop losjes op de opening. Je kan ook een stuk kaasdoek op de opening leggen en vastzetten met een stukje touw of elastiek. Doel is dat er zuurstof bij de wijn kan komen zonder dat er stof of viezigheid in de karaf valt.Tip: Zorg dat de karaf goed is gesteriliseerd.
- Zet de karaf op een warme plek (20-25º) en zorg ervoor dat er geen direct zonlicht op valt. Zwenk de karaf om de paar weken rustig heen en weer zodat de wijn/azijn zich met verse zuurstof kan mengen.Tip: Nog beter schijnt het te zijn als de karaf in het (half)donker staat. Ik had de karaf stond op mijn bureau in mijn werkkamer staan en dat is prima gegaan.
- Afhankelijk van de temperatuur waarbij de wijn fermenteert, de kwaliteit van de wijn en het alcoholpercentage duurt het 2-6 maanden tot alle alcohol is omgezet. Schenk de azijn door een papieren koffiefilter om het te filteren en bewaar in schone weckflesjes.Geniet van je huisgemaakte azijn!
Tips:
- Maak een mooi labeltje, hang aan het flesje of plak het erop en geef een flesje cadeau aan familie en vrienden.
- Laat een deel van de azijn samen met de azijnmoeder in de karaf en vul aan met nieuwe wijn. Zo blijft het proces op gang en hoef je niet steeds opnieuw een azijnmoeder te kweken. Na verloop van tijd zal de azijnmoeder zich splitsen. Je kan er dan eentje uitnemen en weggooien. Of doe ‘m cadeau aan iemand anders. Op deze manier heb je altijd huisgemaakte azijn op voorraad.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!