Zelf rode pesto maken - Simpel recept voor de lekkerste homemade rode pesto. Ga snel aan de slag en ontdek hoe lekker het is. Dit wil je!

Zelf rode pesto maken

Simpel recept voor de lekkerste homemade rode pesto. Ga snel aan de slag en ontdek hoe lekker het is. Dit wil je!
Direct naar het recept

Wat is het verschil tussen groene en rode pesto?

Voor rode pesto gebruik je naast basilicum, knoflook, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en olijfolie ook zongedroogde tomaatjes. De toevoeging van gedroogde tomaat maakt het grote verschil en is een hemelse combinatie.

Zelf rode pesto maken - Simpel recept voor de lekkerste homemade rode pesto. Ga snel aan de slag en ontdek hoe lekker het is. Dit wil je!

Wat is het verschil tussen rode pesto en tapenade?

Op het eerste gezicht doet rode pesto of pesto rosso denken aan tapenade maar het zijn echt twee totaal verschillende spreads. Rode pesto maak je met zongedroogde tomaten olijfolie, basilicum, knoflook, Parmezaanse kaas en pijnboompitten. Tapenade wordt ook gemaakt met zongedroogde tomaten maar bevat daarnaast olijven. Verder bevat tapenade veelal geen noten.

Waar gebruik je rode pesto bij?

Net als groene pesto kan je rode pesto op heel veel manieren gebruiken. Bijvoorbeeld met pasta of gnocchi, door tomatensauzen, op toastjes, op pizza, in tosti’s, op een broodje met tomaat en mozzarella, op een boterham met Goudse kaas, bij vlees of vis. Maar kan je er nog zoveel meer mee. Gebruik het in dressings, als topping op hummus of feta spread, roer een lepeltje pesto door aardappelsalade om het een bijzondere twist te geven of breng er soep mee op smaak. Je ziet, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Pesto maakt zoveel gerechten lekkerder. Ga snel aan de slag met onderstaand recept en zorg dat altijd een potje rode pesto in de koelkast hebt staan.

Varieer met zelfgemaakte pesto

Naast rode en klassieke groene pesto kan je nog veel meer variëren. Maak bijvoorbeeld pesto met rucola, peterselie of koriander. Vervang de pijnboompitten door walnoten of cashewnoten of gebruik een notenolie in plaats van olijfolie. Kijk wat je lekker vindt en ga ermee aan de slag. Met het recept van vandaag maak je heel eenvoudig rode pesto.

Welk soort pesto je ook maakt, het is heel makkelijk. Je stopt de ingrediënten in een vijzel, hakmolentje of keukenmachine en binnen een paar tellen is je pesto klaar. Je bepaalt zelf hoeveel en welke ingrediënten je gebruikt waardoor je de smaak en consistentie helemaal naar eigen hand zet. Je begrijpt, wat voor pesto je ook maakt, zelfgemaakte pesto is by far de lekkerste pesto.

Tefal 5 Second Chopper

Van oudsher wordt pesto gestampt in een vijzel. Het woord pesto komt van het Italiaanse werkwoord “pestare” dat stampen betekent. Tegenwoordig maken we het onszelf gemakkelijk met elektrische apparaten. Tefal heeft een duurzaam stekkerloos alternatief: Tefal 5 Second Chopper.

De 5 Second Chopper is stekkerloos en bedien je heel eenvoudig met de hand. Vul de hakmolen met ingrediënten, bedien met het trekkoord en letterlijk in een handomdraai heb je verse, zelfgemaakte rode pesto. Praktisch, duurzaam en overal te gebruiken. Ook al heb ik volop elektrische apparaten in huis, de 5 Second Chopper gebruik ik inmiddels al jaren. Door het compacte formaat heb je minder vaat na afloop, ideaal dus voor de kleine klusjes.

De Tefal 5 Second Chopper is er in 2 uitvoeringen. Model K13204 met een multifunctioneel mes om dips, sauzen en vinaigrettes te maken. Model K13210 heeft 3 extra accesoires waarmee je naast hakken ook kunt pureren, kloppen en ijs crushen. Of je nou thuis bent, op de camping of op de boot, met deze Chopper hak je moeiteloos uien, maak je dips of puree, crush je ijsblokjes (handig voor een slush, cocktail of mocktail) en klop je slagroom.

Zelf rode pesto maken - Simpel recept voor de lekkerste homemade rode pesto. Ga snel aan de slag en ontdek hoe lekker het is. Dit wil je!

Zelf rode pesto maken

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 1 schaaltje

Ingrediënten: 

  • 60 gr zongedroogde tomaatjes
  • 20 gr pijnboompitjes
  • 20 gr Parmigiano-Reggiano, in stukje gesneden
  • 10 gr verse basilicumblaadjes
  • 1 teentje (verse) knoflook, in plakjes
  • goede olijfolie

Keukengerei:

Aan de slag:

  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en laat afkoelen.
  • Doe de zongedroogde tomaten in een schaal, overgiet met kokend water en week tenminste 15 minuten. Als de tomaten zacht zijn haal je ze uit het water en knijp uit.
  • Doe de uitgeknepen tomaat, pijnboompitjes, parmezaanse kaas en knoflook in het hakmolentje en hak tot een grove massa.
    Tip: In de 5 Second Chopper gebruikte ik het multifunctioneel mes.
  • Voeg de basilicumblaadjes toe, schenk er flink wat olie bij en draai alles tot een mooie pesto. Afhankelijk van je smaak en waarvoor je pesto rosso voor wilt gebruiken maak je een grovere, fijnere, dikkere of juist dunnere pesto.
  • Schep in een mooi schaaltje en serveer met bijvoorbeeld plakjes stokbrood of toastjes.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Ter variatie kan je ook eens een stukje geroosterde paprika toevoegen.
  2. In plaats van zongedroogde tomaatjes kan je ook een potje gedroogde tomaatjes op olie gebruiken. Je hoeft dan minder olijfolie toe te voegen. Hou er wel rekening mee dat de olie in het potje lang niet altijd olijfolie is en er smaakmakers aan zijn toegevoegd. Ik gebruik daarom het liefst gedroogde tomaatjes uit een zakje.
  3. Gepofte knoflook heeft een zachte en iets zoetere smaak dan rauwe knoflook, is ook erg lekker door de pesto.

Recept video:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Tefal, bevat een affiliate link.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept