Zelf komkommers inmaken - Zo gedaan en een paar dagen later heb je heerlijke, zoetzure komkommers. Geen augurken maar ze lijken er wel op!

Zelf komkommers inmaken

Zo gedaan en een paar dagen later heb je heerlijke, zoetzure komkommers. Geen augurken maar ze lijken er wel op!
Direct naar het recept

Groente inmaken, inleggen of fermenteren is terug van weggeweest. En dat begrijp ik helemaal. Je koopt groente op het moment dat ze in het seizoen zijn en conserveert ze voor later gebruik. Zo geniet je niet alleen het hele jaar door van ‘groente uit het seizoen’, het is ook nog eens erg lekker. En het schijnt gezond te zijn. Kortom, ik wil er meer mee gaan experimenteren en ben me langzaam aan het inlezen. Zelf komkommers inmaken of inleggen is een fijne opstap en ik deel mijn recept graag met je.

Fermenteren

Ongemerkt ben ik eigenlijk al langer bezig met fermenteren. Zo maak ik graag een pickle van spitskool, paprika en ui, maak ik wijnazijn en heb ik mijn eigen desemstarter voor zuurdesembrood gemaakt. Blijken dus allemaal vormen van fermenteren te zijn. Mijn nieuwste experiment is kombucha maken en misschien waag ik me in het najaar aan het maken van zuurkool. Maar voor het zover is leg ik eerst uit hoe je zelf komkommers inlegt.

Zelf komkommers inmaken - Zo gedaan en een paar dagen later heb je heerlijke, zoetzure komkommers. Geen augurken maar ze lijken er wel op!

Zelf komkommers inmaken

Geef je waardering

Ingrediënten: 

 • 350 gr mini komkommers
 • 100 ml witte wijnazijn
 • 200 ml water
 • eetlepel kristalsuiker
 • 1 kleine theelepel zeezout
 • 2 eetlepels inmaakkruiden

Aan de slag:

 • Was de komkommers en droog met een schone doek. Maak ook de pot goed schoon, steriliseer in kokend water en laat drogen.
  Tip: steriliseren doe je door de pot in een pan te zetten, pan en pot vol te gieten met koud water, aan de kook brengen en 15 minuten laten doorkoken. Neem uit de pan en laat omgekeerd op een taartrooster drogen en afkoelen.
 • Vul de pot met de komkommers. Breng het water samen met de azijn, de suiker en het zout in een steelpan aan de kook. Laat iets afkoelen en schenk over de komkommers in de pot. Vul tot net onder de rand van het glas en draai de deksel er stevig op.
  Tip: Tijdens het intrekken krimpen de komkommers altijd een beetje. Vul de pot daarom zo goed mogelijk op. Ik doe dat doorgaans met in stukjes gesneden mini komkommer.
 • Laat de pot afkoelen, zet in de koelkast en laat een paar dagen intrekken. Hoe langer je de pot laat staan, hoe sterker de smaak wordt. De kleur zal ook steeds meer op die van augurken gaan lijken. De pot op de foto heeft 3 weken gestaan.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Ingelegde komkommers zijn heerlijk om zo te eten maar ook
 2. Bij het inleggen gebruik ik graag de inmaakkruiden van KoRo. Scheelt me een hoop gedoe met zelf mengen van diverse kruiden, wel zo makkelijk dus.
 3. Augurken zijn niet hetzelfde als mini komkommers. Mini komkommers kan je zo eten of je legt ze bijvoorbeeld in. Qua smaak doen ze dan heel erg aan augurken denken. ‘Echte’ augurken zijn echter rauw niet eetbaar en moet je eerst inleggen om ze eetbaar te maken.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept