Zelf kipgehakt maken
Gehakt, ik heb het altijd in de vriezer liggen. Rauw, rul gebakken, gekruid en ongekruid. Maar tot voor kort uitsluitend rundergehakt. Kipgehakt vind ik erg lekker maar is bij mij in de buurt niet altijd evengoed verkrijgbaar. Maar sinds ik kortgeleden heb ontdekt hoe makkelijk het is om zelf kipgehakt te maken heb ik dat tegenwoordig ook in de vriezer liggen. Kipfilet is heel mager, kipdijfilet bevat iets meer vet maar is wel weer smaakvoller. Door te spelen met de verhoudingen heb je dus invloed op de smaak en het vetpercentage.
Kipgehakt gebruik je op dezelfde manier als ander soorten gehakt gehakt. Draai er balletjes van, maak er spiezen mee of bak het rul. Kruiden kan naar smaak en je kan het ook prima vullen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kipgehakt cordon bleu? Of gebruik het in de bolognesesaus voor over de pasta, maak er chili con carne mee of gebruik het als vulling in een bladerdeeghapje.
Zelf kipgehakt maken
Ingrediënten:
- 250 gr kipfilet en/of kipdijfilet
Aan de slag:
- Verwijder eventuele randjes vet van de kip en snij in kleinere stukken.
- Doe de stukken kip in een foodprocessor of hakmolen van je staafmixer en maal met behulp van de pulse-knop tot gehakt. Heb je toevallig een gehaktmolen in huis dan kan je die natuurlijk ook gebruiken.
- Bewaar tot gebruik in de koelkast of vries in porties in.Eet smakelijk!
Tips:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Kan je even vermelden welke kruiden men toevoegt om kippenborst te draaien aub? Worst uiteraard.
Met het maken van worst heb ik geen ervaring. Qua kruiden kan je volgens mij alle kanten op. Bepaal welke smaken je in de worst wilt hebben, maak of zoek een passend kruiden mengsel en breng het kipgehakt op smaak.
Kan je even vermelden welke kruiden men toevoegt om kippenborst te draaien aub?
Top idee! Stom dat ik dat zelf niet aan heb gedacht. Bij AH heb je naturel gehakt maar dan zit er al van alles aan kruiden in .. naturel! Ik ga het proberen!!!
Ik denk dan altijd : waarschijnlijk zitten die kruiden erin om te verdoezelen dat ze niet de beste kwaliteit kipfilet hebben gebruikt. Door het zelf te maken heb je de kwaliteit en versheid helemaal zelf in de hand. Denk maar zo dat je vanaf nu niet meer anders wilt…
Wat een goede tip! Maar wat kan ik zien als een food processor? Is dit ook bijvoorbeeld een blender?
Een foodprocessor is zo’n apparaat met een brede doorzichtige kom erop dat kan hakken, snijden, raspen etc. Standaard zitten er een sikkelmes en snij/rasp-schijven bij. Een blender gebruiken kan misschien maar lijkt me niet handig. In de eerste plaats zitten daar geen scherpe messen in. Daarnaast lijkt het me dat de kan te hoog en te smal is om de kipfilet egaal te hakken. In een foodprocessor kan het vlees makkelijker circuleren en zijn de messen loeischerp. Ik gebruik ook vaak het hakmolentje van mijn staafmixer, ideaal!
Goed idee, zelf kipgehakt maken😊 ik ga het een proberen.
Groetjes en fijn weekend,
Ans
Kipgehakt kan ik vaak moeilijk krijgen. Op deze manier is het zo gemaakt en heb je ook nog eens het meest verse gehakt. Echt ideaal vind ik. Succes met maken!
Ha Mariëtte,
Wat zijn de verhoudingen tussen kipfilet en kipdijfilet?
Maakt niet uit, het is maar net wat je in huis hebt of wat je het liefst gebruikt. Kipdijfilet is wat vetter dan kipfilet. Door te spelen met de verhouding maak je magerder of juist wat vetter gehakt.