Zelf crispy chili olie maken
Leer hoe je zelf de lekkerste crispy chili olie maakt en ontdek variatietips voor smaak en textuur. In dit super simpele recept lees je precies hoe je dat doet. Als je eenmaal deze crispy chili olie hebt geproefd wil je nooit meer een potje uit de supermarkt. Probeer dit recept en ervaar het zelf!
Direct naar het recept
Wat is crispy chili olie?
Crispy chili olie is een pittige, hete saus uit de Chinese keuken. Naast pittig en crispy is het ook zoet en zout tegelijk. Echt een verslavend lekkere en veelzijdige smaakmaker die je bij heel veel gerechten kunt gebruiken. Ik noem het graag sambal 2.0, het heeft zoveel smaak!
Maak er spicy mayo mee, drizzle over salades, bak eieren in de olie en schep er wat van de crisp over of gebruik bij Oosterse (wok)gerechten. Experimenteer vooral en eet het bij alles wat je lekker vindt. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Zelf crispy chili olie maken
Ingrediënten:
Warme ingrediënten:
- 200 ml olie
- 1 (kleine) ui, rood of geel maakt niet uit
- 1 teen knoflook
- 1 cm verse gemberwortel
Koude ingrediënten:
- 20 gr chilivlokken, ± 3 eetlepels
- ruime eetlepel bruine basterdsuiker
- 2 theelepels sesamzaad, wit en/of zwart
- 1 steranijs
- 1 theelepel 5 spices
- ruime theelepel zout
Keukengerei:
- steelpan, liefst met schenktuitje
- fijne (zeste) rasp
- hittebestendige glazen (weck)pot van minimaal 250 ml, gesteriliseerd
Bewaren
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Voeg de koude ingrediënten bij elkaar in de pot en hussel door elkaar.Tip: In plaats van sesamzaadjes kan je ook fijngehakte pinda's gebruiken. Voor extra smaak rooster je de sesamzaadjes of gehakte pinda's voor gebruik in een droge koekenpan.
- Snipper de ui en rasp de knoflook en gember.
- Giet 25 ml olie in een steelpannetje en verwarm samen met de knoflook en gember. Na een aantal minuten ruikt het heerlijk en zijn de knoflook en gember geslonken omdat het vocht is verdampt. Schenk de knoflook-gemberolie in de pot bij de koude ingrediënten en roer door elkaar.Tip: Varieer met de olie. Ik gebruik graag extra virgin olijfolie maar rijstolie en arachide olie zijn ook heel lekker. Elke olie geeft heel subtiel net een iets andere smaak. Experimenteer en ontdek wat je het lekkerst vindt.
- Verhit de rest van de olie tot 170-180ºC en bak de gesnipperde ui licht goudbruin. Neem van de pit, laat de olie iets afkoelen -de ui kleurt nu nog verder door- en roer dan de koude ingrediënten (inhoud van de pot) erdoor. Wees voorzichtig, in het begin kan het spetteren en bruisen. Roer alles goed door elkaar, de ui slinkt langzaam en gaat op in de vulling. Schenk/schep alles in de pot, draai de deksel erop en laat afkoelen. Of doe net als ik en schep er een lepeltje uit, proef en voeg eventueel extra zout, suiker en/of kruiden toe.Tip: De pot kan heet worden, zorg dus dat die goed stevig staat want je pakt 'm niet zomaar even beet.
- Als de pot goed gesteriliseerd is en tijdens het afkoelen vacuüm is getrokken kan je de crispy chili olie prima gedurende 2-3 maanden bewaren. Eenmaal geopend is de houdbaarheid korter, hoeft niet in de koelkast bewaard te wordenEet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
Voor spicy mayo roer je mayonaise los met een lepeltje crispy chili olie. Geeft een heerlijk pittige kick aan mayonaise.
Crispy chili olie is lekker over bijvoorbeeld:
- salades
- dips zoals whipped feta en hummus
- een buddha bowl of poke bowl
- stamppotten zoals snijbonenstamppot en andijviestamppot
Recept video:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!