Zeebaars in zoutkorst - Door vis te bereiden in een zoutkorst krijg je super zacht, sappig en smaakvol visvlees. Ik leg uit hoe je dat doet.

Zeebaars in zoutkorst

Door vis te bereiden in een zoutkorst krijg je super zacht, sappig en smaakvol visvlees. Ik leg uit hoe je dat doet.
Direct naar het recept

Vis inpakken in een zoutkorst is een fijne en makkelijke manier om vis te bereiden. Tijdens het bakken sluit de zoutkorst de vis helemaal af en blijven alle smaken behouden. Het vormt een soort mini oven waarin de vis gaart in z’n eigen vocht. Nu zou je misschien denken dat de vis erg zout wordt maar dat is niet het geval. Het visvlees wordt beschermd door de huid van de vis en tijdens het bakken wordt de zoutkorst (kei)hard. Bereiden in een zoutkorst kan daarom ook alleen maar met hele vissen. Ik maak vandaag zeebaars in zoutkorst maar zalmforel, dorade, roodbaars of bijvoorbeeld makreel zijn ook geschikt.

Zeebaars

Zeebaars vind ik een ideale vis voor deze bereiding. Het heeft een fijne en zachte smaak van zichzelf en heeft daarom niet veel nodig. Een beetje verse kruiden en een schijfje citroen in de buikholte is echt meer dan genoeg. Niet persé voor de smaak maar wel heel lekker is het om ook wat verse kruiden door de zoutkorst te mengen. Gaat het heerlijk van ruiken in de keuken! En niet alleen in de keuken. Stel je de geur eens voor als je de vis in z’n geheel aan tafel serveert. Het water loopt je gelijk in de mond.

La Baleine zeezout

Dan nog even over het maken van de zoutkorst. Gebruik daar echt grof zeezout voor. Doordat het zout grover is en dus duidelijker zichtbaar loop je bij het fileren van de vis minder risico dat er stukjes zout op het visvlees achterblijven. Per 500 gr vis gebruik je 1-1,5 kilo zout. Ik heb altijd bussen en kilopakken grof zeezout van La Baleine op voorraad in mijn kast. Handig voor in de zoutmolen, om plaatstalen pannen mee schoon te maken of bijvoorbeeld een bereiding in zoutkorst. Bij AH koop je heel voordelig kilopakken La Baleine grof zeezout.

Wist je trouwens dat de oogst van La Baleine zeezout handmatig gebeurt in een heel bijzonder natuurgebied? In mijn achtergrond artikel over La Baleine zeezout lees je alles over de herkomst van La Baleine zeezout en de connectie met roze flamingo’s. Als je al niet onder de indruk was van de smaak dan ben je het zeker na het lezen van dit artikel.

Eiwit of water in een zoutkorst?

Het maken van de zoutkorst kan zowel met water als met eiwit. Voor de smaak van de vis maakt het niet uit waar je voor kiest, gaat allebei goed. Het verschil zit in het uitharden van de korst. Met eiwit wordt de zoutkorst harder en steviger dan met water. In onderstaand recept voor zeebaars in zoutkorst gebruikte ik 2 eiwitten maar je kan ook prima 1 eiwit gebruiken en dat aanvullen met water.

Zeebaars in zoutkorst - Door vis te bereiden in een zoutkorst krijg je super zacht, sappig en smaakvol visvlees. Ik leg uit hoe je dat doet.

Zeebaars in zoutkorst

Geef je waardering

Ingrediënten: 

 • hele zeebaars ± 500 gr, wel schoongemaakt niet ontschubd
 • 1,5 kilo grof zeezout, La Baleine
 • 2 eiwitten

Voor de vulling en door de zoutkorst:

 • takjes verse dille
 • takjes peterselie
 • sprietjes bieslook
 • 1 biologische citroen

Extra benodigdheden:

 • vel bakpapier

Aan de slag:

 • Spoel de zeebaars onder koud stomend water af en dep goed droog met keukenpapier.
 • Meng het zeezout en eiwit tot een vochtige en plakkerige massa. Voor extra smaak meng je er nog wat citroenzeste en fijn gehakte dille, peterselie en bieslook door.
 • Leg het bakpapier in een braadslede, leg er een bedje van zout op en leg daar de zeebaars op. Druk zachtjes aan zodat de vis stevig in het zout ligt. Vul de zeebaars met wat dille, peterselie, bieslook en 2 halve schijfjes citroen. Druk de buikholte netjes dicht zodat er geen zout in komt en dek af met de rest van het zeezout. Zorg ervoor dat de vis overal goed bedekt is zodat tijdens het bereiden alle vocht en stoom in de zoutkorst gevangen blijft. Plaats de schaal in een op 200ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak gedurende ± 25 minuten gaar.
  Tip: De vis is gaar als de kerntemperatuur 60ºC is. Ik steek graag een kernthermometer in het dikste deel van de vis zodat ik precies weet wanneer de zeebaars perfect is.
 • Neem de vis uit de oven, breek voorzichtig de zoutkorst open en verwijder de bovenste helft. Fileer de vis heel voorzichtig in de keuken of aan tafel. Let er goed op dat er geen zout op de visfilet terecht komt want dat is echt zonde van de smaak. Bestrooi met wat fijn gehakte verse kruiden en druppel er eventueel nog wat goede olijfolie over.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Gebruik voor openbreken van de zoutkorst de stamper van je vijzel en tik daarmee voorzichtig op de zoutkorst.
 2. Let bij het kopen van vis op het ASC of MSC-label of vraag bij de visspecialist naar de herkomst. Via de online VISwijzer of de VISwijzer app kan je checken hoe duurzaam jouw keuze is.
 3. Niet alleen vis in een zoutkorst is lekker maar ook bijvoorbeeld een hele kip of groenten zijn heerlijk. Bietjes, wortel, pastinaak, knolselderij en aardappels doen het erg goed.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Dit recept is geschreven in samenwerking met La Baleine.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept