Zalmmuffins of mini quiches - Luchtige eimuffins gevuld met zalm, venkel, verse kruiden en wat kaas. Vol en rijk van smaak, echt zó lekker!

Zalmmuffins of mini quiches

Luchtige eimuffins gevuld met zalm, venkel, verse kruiden en wat kaas. Vol en rijk van smaak, echt zó lekker!
Direct naar het recept

Hou je van warm gerookte zalm? Dan zijn deze zalmmuffins of mini quiches een echte aanrader voor je. Makkelijk te maken, heerlijk van smaak en op verschillende momenten te eten. Lekker als voorafje, bij de borrel of bijvoorbeeld met een salade erbij als lunch of lichte avondmaaltijd. Zowel warm als koud zijn ze lekker, het is maar net wat je zelf het lekkerst of handigst vindt. Ga jij ze maken?

Warm gerookte zalm uit Urk

De zalm die ik voor de eimuffins gebruikte komt van Zalm van Urk, ook wel bekend als ‘de jongens van de Fant’. Zij gebruiken dagverse zalm: rechtsreeks uit de fjorden van Noorwegen bij hun binnengebracht. Voor een perfecte smaak wordt de zalm eerst gepekeld. De volgende ochtend wordt uit diverse houtsoorten de rookmot volgens geheim familierecept samengesteld. Na het roken krijgt de zalm de tijd om tot rust te komen. Van begin tot eind een ambachtelijk proces en dat proef je terug. Heerlijk zachte zalm met een delicate rooksmaak die totaal niet overheerst. Gerookte zalm vind ik vaak best vettig of zout maar daar heb je bij Zalm van Urk geen last van. Hun warm gerookte zalm smelt bijna op je tong, wij zijn verkocht!

Warm gerookte zalm zijde
Warm gerookte zalm zijde
Zalmmuffins of mini quiches - Luchtige eimuffins gevuld met zalm, venkel, verse kruiden en wat kaas. Vol en rijk van smaak, echt zó lekker!

Zalmmuffins of mini quiches

Geef je waardering
Hoeveelheid: 6 zalmmuffins

Ingrediënten: 

  • 125 gr warm gerookte zalm
  • 100 gr venkel
  • 5 eieren
  • 1 eetlepel dille, fijngehakt
  • ½ eetlepel peterselie, fijngesneden
  • ½ eetlepel bieslook, fijngehakt
  • handje belegen kaas, geraspt
  • klontje roomboter
  • 2 eetlepels ricotta
  • zeste van ½ citroen

Extra benodigdheden:

  • muffinvorm voor 6 muffins
  • 6 papieren muffinvormpjes, ingevet

Aan de slag:

  • Snijd (snipper) de venkel in kleine stukjes en fruit in een beetje roomboter in een koekenpan. De venkel moet zacht en glazig worden zonder te kleuren, zet de pit dus niet te hoog. Eventueel kun je een scheutje water toevoegen om de venkel lichtjes te smoren. Als de venkel gaar is laat je het afkoelen.
  • Verwijder de huid van de zalm en brokkel ± 80 gr in een schaaltje. De rest van de zalm doe je in een ander schaaltje om straks los bij de muffins te serveren. Klop in een derde schaaltje de ricotta los met de citroenzeste. Bewaar zowel de zalm als de ricotta in de koelkast.
  • Klop in een maatbeker de eieren samen met de dille, peterselie en bieslook los.
  • Zet de muffinvormpjes in de bakvorm, vet lichtjes in en verdeel de venkel en ± 80 gr zalm over de holtes. Schep door elkaar en schenk de vormpjes vol met eimengsel. Top af met wat geraspte kaas en plaats het bakblik in een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven. Bak in ± 30 minutren gaar en goudbruin.
  • Neem het bakblik uit de oven en serveer de zalmmuffins of mini quiches naar keuze warm of koud. Geef er de schaaltjes met gerookte zalm en ricotta bij om het extra lekker te maken.
    Eet smakelijk!

Tips:

Server ook eens wat warm gerookte zalm samen met de losgeklopte ricotta op een toastje. Heerlijk!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Zalm van Urk.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




2 reacties

  1. Hier klopt iets niet in de link. Als je op stoofvlees zoekt, kom je uiteindelijk uit bij de zalmmuffins. 🥴

    1. Oops, dat is zeker niet de bedoeling. Welke link heb je gebruikt? Dan kan ik ernaar kijken en het oplossen.