Zalm met dille roomsaus - Feestelijk maar toch heel makkelijk gerecht. De wijn en citroenzeste in de saus maken het extra lekker.

Zalm met dille roomsaus

Feestelijk maar toch heel makkelijk gerecht. De wijn en citroenzeste in de saus maken het extra lekker.
Direct naar het recept

Een glas wijn, lekker eten en goed gezelschap. Het lijkt soms zo vanzelfsprekend maar soms heb je een wake up call nodig om te beseffen hoe blij je eigenlijk met iemand bent. Een aantal weken terug heb ik zo’n wake up call gehad. Toen ik door Barefoot werd gevraagd mee te werken aan hun hartverwarmende complimenten campagne twijfelde ik geen seconde: ik hef graag een glas Barefoot wijn. Om het af te maken combineer ik mijn compliment met een bijpassend gerecht: zalm met dille roomsaus.

Mijn compliment

Een aantal weken geleden belde mijn moeder: mijn vader had een hartinfarct gehad en het zag er slecht uit. Een lang en bijzonder verhaal kort: mijn vader overleefde het ternauwernood. Dat alleen is al geweldig maar tjonge wat een veerkracht heeft hij, nog geen twee uur later zat hij beduusd maar wel weer lachend in z’n ziekenhuisbed. Ik voelde me weer even een klein meisje dat gloeide van trots op haar vader. Afgelopen weken hebben we al regelmatig het glas op hem geheven. Bij deze geef ik hem maar wat graag mijn complimenten.

Jij hebt vast ook wel iemand die je een knuffel, een compliment of een hart onder de riem wilt steken. Door Corona kan dat tijdelijk niet zo makkelijk face to face. Stuur die waardevolle persoon een appje, een sms of een kaart. Of pak de telefoon en (video)bel even. Kleine moeite maar het wordt zo gewaardeerd! Als we straks weer onbezorgd bij elkaar op bezoek kunnen gaan hef je gewoon alsnog samen een glas Barefoot wijn. En wie weet combineer je, net als ik, dat fijne glas wijn met een heerlijk stukje zalm in dille roomsaus.

Barefoot compliment

Barefoot

Barefoot is geen mainstream wijnmaker. Bij Barefoot vinden ze dat wijn drinken niet te serieus moet zijn: wijn moet vooral lekker zijn, je moet ervan genieten en er lol aan beleven. Barefoot gelooft ook dat als jij je hart volgt er geen beperkingen zijn aan succes. Naast het maken van goede wijnen ondersteunt Barefoot daarom graag mensen en goede doelen. Een enthousiast team van Barefooters vertegenwoordigt het merk over de hele wereld om liefdadigheidsevenementen, lokale events en non-profit samenwerkingen te ondersteunen.

Hoe Barefoot aan zijn onconventionele naam komt? In 1965 stichtte de Californische wijnmaker Davis Bynum een nieuw wijnhuis: Barefoot Bynum Burgundy. De naam verwees naar het persen van de wijnen met blote voeten. Jaren later werd de naam gewijzigd naar Barefoot Cellars en werd een voetafdruk als logo gekozen. Barefoot begon met 4 wijnen en heeft inmiddels meer dan 30 verschillende wijnen in de kelders.

De Barefoot Sauvignon blanc is verkrijgbaar bij Makro, Van tol, Vomar, Hoogvliet, Spar, Plus en Jan Linders. De Bareboot Malbec ligt bij Makro, Van tol, Hoogvliet, Poiesz, Boon en Plus in de schappen.

Barefoot wijnen

Zalm met dille roomsaus

Omdat de Barefoot Sauvignon Blanc toch open was besloot ik weer eens de ultieme wijn spijs combinatie op tafel te zetten: dezelfde wijn in het glas als op het bord. Ik koos voor een stuk zalm en maakte daar een smaakvolle saus met dille, room en witte wijn bij. Serveer er homemade ovenfriet of pastinaak frietjes bij en je avond kan niet meer stuk. Zo vlak na de feestdagen koos ik voor een lekkere schaal haricots verts. Groene aspergetips zijn er ook heel feestelijk bij. Gezond, lekker en het kleurt zo mooi bij de zachte kleuren van de zalm en de saus.

Zalm met dille roomsaus - Feestelijk maar toch heel makkelijk gerecht. De wijn en citroenzeste in de saus maken het extra lekker.

Zalm met dille roomsaus

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

  • 2 zalmfilets
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 50 ml Sauvignon Blanc
  • 150 ml slagroom
  • 1 eetlepel dille, fijngehakt
  • schepje maizena, aangelengd met wat water
  • citroenzeste
  • zout, peper
  • scheutje olijfolie

Voor de garnering:

  • Fleur de Sel of grofgemalen zeezout
  • 2 takjes dille
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

  • Fruit het gesnipperde sjalotje in een beetje olijfolie. Zodra de stukjes sjalot zacht en glazig zijn blus je ze af met de witte wijn en voeg de slagroom toe. Zet de pit zacht en laat rustig een beetje inkoken.
  • Spoel ondertussen de zalmfilets onder koud stromend water en dep droog met wat keukenpapier. Naar keuze bak je de zalm in de oven, een koekenpan of grillpan. Voor welke methode je ook kiest, zorg dat je de zalm rustig laat garen.
    Tip: Als je vis te snel en bij een te hoge temperatuur bereidt loopt een deel van het eiwit als witte stolsels uit de vis. Ziet er niet lekker uit en maakt de vis droog. Zonde, zachtjes bakken dus! Laat de vis na het bakken ook altijd even rusten zodat de sappen en smaken zich goed kunnen verdelen.
  • Als de saus een beetje is ingekookt roer je er wat aangelengde maizena door om er een dikke saus van te maken. Roer er vervolgens de fijngehakte dille en wat citroenzeste doorheen, proef en breng op smaak met wat zout en versgemalen peper.
  • Schep wat saus op de (voorverwarmde) borden, leg de zalmfilets in de saus, bestrooi met wat Fleur de Sel en garneer met een takje dille. Serveer direct.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

Vervang het sjalotje eens door wat fijngesneden venkel. Venkel, dille en room combineren heerlijk!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft ze van huis uit meegekregen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Barefoot.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




2 reacties