Zacht zuivel dessert van uitgelekte yoghurt. Met zomerfruit of op Indiase wijze met heerlijk geurende specerijen.
Hoeveelheid: 500gr hangop
Ingrediënten:
Voor de hangop:
1lbiologische volle yoghurt
Voor de Nederlandse hangop:
250grzomerfruit, diepvries
2theelepels citroensap
50-60grsuiker
Voor de Indiase hangop:
plukje saffraan
½theelepel kardemom
vers geraspte nootmuskaat
1½eetlepel suiker
pistache nootjes, gehakt
amandelschaafsel, geroosterd
Extra benodigdheden:
zeef of vergiet
kaasdoek of schone katoenen theedoek
pan
Aan de slag:
Spoel de kaasdoek of theedoek met koud water en wring goed uit. Plaats de zeef op een pan en bekleed met kaasdoek. Giet de yoghurt erin en laat in de koelkast gedurende 8 uur uitlekken.
Schep de hangop uit de kaasdoek en doe over in een schaal.
Voor de Indiase hangop:
Nadat je de yoghurt in de koelkast hebt gezet om uit te lekken doe je een plukje saffraan (± 20 draadjes of zoveel meer/minder als je lekker vindt) in een klein schaaltje. Giet er een beetje kokend water op zodat de draadjes net onder staan. Laat dit rustig staan tot de hangop klaar is.
Neem de helft van de hangop en meng met de saffraan, nootmuskaat, kardemom en suiker. Laat de smaken nog even goed door elkaar trekken of als je de tijd hebt zet je de schaal weg tot de volgende dag. Wordt de hangop alleen maar lekkerder van!Tip: pas de hoeveelheid specerijen vooral naar eigen smaak aan.
Bestrooi de Indiase hangop vlak voor het serveren met gehakte pistache nootjes en geroosterd amandelschaafsel.
Voor de Nederlandse hangop:
Doe het zomerfruit in een schaal, giet het citroensap erover en bestrooi met de suiker. Laat het fruit rustig ontdooien.
Eenmaal ontdooit doe je het fruit over in een pannetje, breng aan de kook en laat al pruttelend 10 minuten doorkoken. Laat afkoelen en bewaar in een schaaltje in de koelkast tot gebruik.
Neem de helft van de hangop, swirl daar wat fruit door en top af met een extra schepje fruit.Eet smakelijk!
Tips:
Door te spelen met de tijdsduur van het uitlekken maak je dikkere of juist dunnere hangop.
Gebruik ook een Turkse of Griekse yoghurt voor een romiger hangop. Omdat deze yoghurts van zichzelf al dikker zijn hoef je ze minder lang te laten uitlekken.