Verwarm de pan op een medium stand zodat de suiker langzaam kan oplossen en het water rustig verdampt. Roer absoluut niet in de suikermassa want dan mislukt de karamel gegarandeerd! Laat de gesmolten massa rustig bubbelen en met een paar minuten zie je de kleur van helder transparant naar licht goudkleurig tot uiteindelijk vol bruin veranderen. Weersta de verleiding dit proces te versnellen door de pit hoger te zetten want zodra het kleuren is begonnen verbrandt de suiker snel.
Is de kleur van de karamel goed? Voeg dan al roerend met een garde de slagroom toe. Let op: de karamel gaat bruisen en komt flink omhoog. Pas dus goed op je handen want gesmolten suiker is loeiheet en koelt maar heel langzaam af. Wanneer de room goed is opgenomen voeg je de blokjes roomboter toe. Laat al roerende oplossen in de saus.
Voeg naar smaak zout toe en afhankelijk van de gewenste dikte laat je de karamel nog rustig even doorkoken. Zowel in de room als in de roomboter zit water dat tijdens het koken verdampt waardoor de massa indikt. Houd er rekening mee dat de karamel tijdens het afkoelen ook nog indikt.
Tip: Voor dunnere karamel voeg je wat extra slagroom toe.
Schenk de gezouten karamelsaus in goed schoongemaakte potjes en sluit af met een deksel. Voor blokjes gezouten karamel stort je de ingedikte massa in een bakblik bekleed met bakpapier. Zodra de massa is afgekoeld snij je de karamel in stukjes.
Eet smakelijk!
Bron: https://overetengesproken.nl/gezouten-karamel/