Zoveel lekkerder dan uit een potje. Ik leg uit hoe je zelf de allerlekkerste mayo maakt. Makkelijk en leuk om te doen!
Hoeveelheid: 1pot mayonaise
Ingrediënten:
2eidooiers op kamertemperatuur
1ruime eetlepe mosterd
250-300mlgoede olie
azijn
citroensap
zout
Aan de slag:
Klop de eidooiers los. Voeg de mosterd toe en klop weer even los.
Voeg dan, al kloppend, de olie in een heel dun straaltje toe. Als het goed is, zie je vrij snel dat de mayonaise pakt en de saus bindt. De olie kan vanaf dat moment sneller worden toegevoegd. Hoe meer olie je toevoegt, hoe dikker je mayonaise.Tip: Om het mezelf wat makkelijker te maken zet ik de kom doorgaans schuin op een handdoek of theedoek. Zo schuift de kom niet weg en kan ik tegelijkertijd de mixer vasthouden en de olie erbij gieten.
Breng op smaak met azijn, citroensap en zout. Ik hou wel van een frisse mayonaise en gebruik dus rijkelijk azijn en/of citroensap. De mayonaise wordt hierdoor wel iets dunner. Wil je toch een dikkere mayo? Gewoon wat extra olie erdoor kloppen en je mayo dikt weer in. Speel met de verhoudingen om je eigen smaak en textuur te vinden.
In de koelkast is verse mayonaise maximaal een week houdbaar.Eet smakelijk!
Tips:
Roer eens wat kruiden door de verse mayonaise om het een verrassende smaak te geven. Bijvoorbeeld kerriepoeder, verse knoflook of bieslook.