Met dit recept maak je in een handomdraai de lekkerste amandelspijs. Prima te bewaren dus maak vooral wat extra.
Hoeveelheid: 270gr amandelspijs
Ingrediënten:
150grblanke amandelen
120grkristalsuiker
1mlamandel extract, Nielsen Massey
10mlcitroensap, of citroenrasp
½ei, losgeklopt
Keukengerei:
hakmolentje of processormolen van staafmixer of een keukenmachine
Aan de slag:
Maal/pulse de amandelen in het hakmolentje van je staafmixer of in de foodprocessor tot een grof amandelmeel. Voor extra fijn amandelmeel kan je het malen een paar keer herhalen. Des te fijner je amandelmeel, des te fijner je amandelspijs. Controleer altijd op grove stukjes amandel en verwijder.Tip: Afhankelijk van het gebruik maal je het amandelmeel grover of fijner. Soms helpt het door het hakmolentje en de staafmixer op te pakken en tijdens het malen te schudden.
Voeg het amandelmeel samen met de suiker, het amandel extract, het citroensap en ¾ van het losgeklopte ei in een kom en kneed tot amandelspijs. Controleer de consistentie en voeg indien nodig wat extra citroensap en/of ei toe. Verpak de amandelspijs is plasticfolie en leg tot gebruik in de koelkast.Tip: heb je nog een beetje ei over gooi dat vooral niet weg. Misschien heb je dat nog nodig als je het amandelspijs verder verwerkt.Tip: amandelspijs kan je prima op voorraad maken en langere tijd bewaren. Vervang het ei dan door een beetje water en kneed er een stug basis spijs van. Vlak voor gebruik slap je het af met losgeklopt ei.
Tijdens het rusten wordt amandelspijs altijd iets steviger van consistentie. Slap indien nodig extra af met wat losgeklopt ei. Je kunt het ei er met de hand door kneden of je verkruimelt het spijs en kneed het ei met behulp van een mixer voorzien van deeghaken door het spijs.
Tips:
Luchtdicht verpakt kan amandelspijs langere tijd worden bewaard in de koelkast maar kan eventueel ook worden ingevroren.
Amandelen met vlies zijn iets goedkoper dan blanke amandelen. Om het schilletje te verwijderen dompel je de amandelen enkele seconden in kokend water en laat je ze daarna schrikken met koud water. De schilletjes laten nu makkelijk los. Laat de blanke amandelen goed drogen. Of je gebruikt de amandelen met vlies en al voor een rustieke amandelspijs.