Romige en licht pittige soep. Leuk als feestelijk voorafje tijdens een etentje.
Hoeveelheid: 4personen
Ingrediënten:
40grboter
60grbloem
600mlmelk
400mlwater
witte wijn
blokjes kippenbouillon
2eetlepels Limburgse mosterd, grof en mild
1eetlepel fijne mosterd
geraspte Parmigiano Reggianno
paneermeel
Aan de slag:
Voor de mosterdsoep:
Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe zodra de grootste bellen wegtrekken en roer flink zodat de bloem alle boter opneemt. Laat enkele minuten garen. Roer zo nu en dan om aanbranden te voorkomen.
Voeg in kleine beetjes de melk en vervolgens het water toe. Voeg pas weer nieuwe vloeistof toe als de vorige volledig is opgenomen. Blijf steeds goed roeren om klontjes te voorkomen. Voeg wat witte wijn toe, laat even koken om de alcohol te laten verdampen en breng op smaak met de bouillonblokjes.
Voeg de mosterd toe en roer stevig door om de mosterd goed op te lossen. Controleer de smaak en voeg naar behoefte extra mosterd en/of bouillonblokje toe.Tip: Is de soep te dun? Laat al roerend inkoken tot de gewenste dikte of bindt met wat maïzenapap. Is de soep te dik? Verdun naar smaak met water, melk of witte wijn.
Voor de kaaskrokantjes:
Leg hoopjes geraspte kaas op een bakblik.
Bestrooi met een beetje paneermeel en schuif in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven. Haal de krokantjes uit de oven zodra ze licht beginnen te kleuren.
Laat iets afkoelen en leg ze dan voorzichtig op wat keukenpapier om het vrijgekomen vet te verwijderen. Daarna kunnen ze op een bord verder afkoelen.
Schep de soep in mooie glazen of kommen en serveer met een kaaskrokantje. Eet smakelijk!
Tips:
Bestrooi de soep vlak voor het opdienen met uitgebakken spekjes.
Fruit een beetje fijn gesneden prei in de boter voordat je de bloem toevoegt en de soep verder afmaakt.
Strooi wat paprikapoeder over de kaaskrokantjes voordat ze in de oven gaan.