80-100grblauwschimmelkaas bv. gorgonzola of Danish blue
jong belegen kaas, geraspt
2rode uien, gesnipperd
handjegepelde walnoten, fijngehakt
verse tijm
1ei
melk
rode port
appelstroop
paneermeel
Aan de slag:
Draai de steeltjes uit de portobello's en hol de hoeden iets verder uit. Snij de uitgedroogde uiteinden van de steeltjes en snipper de overgebleven delen samen met het uitholsel.
Besmeer de buitenzijde van de portobello's heel dun met wat (kruide)olie en leg in een braadslede.
Fruit de helft van de ui met een beetje boter en voeg de na een paar minuten de gesnipperde portobello toe.
Pak een takje tijm, pluk de blaadjes eraf en snij ze fijn. Voeg toe aan het ui-mengsel. Roer de walnoten door het ui-mengsel. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen.
Klop het ei los met een beetje melk.
Verkruimel de schimmelkaas boven het ui-mengsel, giet het ei erover en hussel alles goed door elkaar.
Vul de portobello's met het ui-kaas-mengsel en dek af met een torentje kaas. Strooi een beetje paneermeel over het kaastorentje en schuif in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven. Bak in 20 minuten gaar.
Terwijl de portobello's in de oven staan maak je een garnering van rode ui met port.
Fruit de overgebleven ui in een beetje boter.
Risp wat blaadjes tijm van een takje, snij ze fijn en roer door de ui.
Roer een eetlepel appelstroop door de uien en schenk er een kopje port bij. Laat op een heel zacht pitje zachtjes doorwarmen en indikken tot een chutney. Proef en voeg naar smaak extra port of appelstroop toe.
Haal de gare portobello's uit de oven, leg op borden en schep wat chutney op of rond de portobello's. Eet smakelijk!
Tips:
De vulling -met uitzondering van het losgeklopte ei- en de rode uien chutney kunnen al eerder op de dag worden bereid. 's Avonds hoef je de portobello's dan alleen nog te vullen en af te bakken.