naar keuze: kleine eetlepel fijngehakte bladselderij
Aan de slag:
Spoel de spliterwten goed met koud water. Dit gaat het handigst in een zeef.
Zet de spliterwten op met het koude water en breng aan de kook. Schep steeds het schuim eraf met een schuimspaan. Zodra het water kookt neemt het schuimen af, kan de pit lager en de deksel op de pan. Laat gedurende 45 minuten zachtjes koken. N.B: neem een ruime pan want door de groente verdubbeld straks het volume!
Snij ondertussen alle groente:- de winterwortel in stukken en de stukken vervolgens overdwars in 4-en/kwarten. Snij in dunne plakjes,- de knolselderij in plakken en vervolgens in kleine blokjes,- de prei overlangs doormidden en vervolgens in dunne ringen,- de aardappel in kleine blokjes,- de ui doormidden en in ringen.
Voeg na 45 minuten de groente toe aan de spliterwten en laat nog eens 30 minuten koken. Roer af en toe even door.
Voeg 2 bouillonblokjes toe en laat goed oplossen. Proef en breng naar behoefte op smaak met een extra (stukje) bouillonblokje. Voeg naar keuze de gesneden bladselderij toe en laat nog even koken. Eet smakelijk!
Tips:
Geef er plakken roggebrood met kaas of spek bij en je hebt een complete maaltijd.
Erwtensoep kan goed worden ingevroren. Maak dus gerust een dubbele portie en stop in de vriezer voor een volgende keer.