Geen stamppot maar een ovenschotel. Verrassend lekker.
Hoeveelheid: 2personen
Ingrediënten:
500grzuurkool
500graardappel, geschild
100grsalami
100grontbijtspek
1friszure appel (Elstar)
1blikjetomatenpuree (70 gr)
1ui, gesnipperd
rode wijn
paneermeel
boter
melk
Aan de slag:
Snij de aardappels in kleine stukjes en breng met wat water aan de kook. Kook ze goed gaar, giet af en laat droog stomen.
Doe een scheutje melk bij de aardappels en stamp er een puree van. Zet de pan opzij.
Snij het ontbijtspek en de salami in kleine stukjes.
Bak het spek met de salami een paar minuten in een braadpan en fruit vervolgens de ui mee. Voeg alle tomatenpuree en een scheut rode wijn toe en schep alles goed door elkaar. Voeg vervolgens de zuurkool toe en schep weer goed door elkaar. Vaak snij ik vooraf de zuurkool iets fijner zodat de kool makkelijker om te scheppen is. Het vocht vang ik op in een bakje en doe ik bij de rest in de pan. Doe de deksel op de pan om het geheel rustig door te warmen.
Was ondertussen de appel, snij in kwarten, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes. Schep de appel door de zuurkool. Ik laat de schil altijd zitten maar je kan natuurlijk ook een geschilde appel gebruiken.
Schep de zuurkool in een ovenschaal en bedek met de aardappelpuree. Strijk grof aan met een vork en leg hier en daar wat snippers boter op de puree. Bestrooi met paneermeel en zet de schotel in een op 200°C hete lucht voorverwarmde oven. Na zo'n 15/20 minuten zal de bovenkant mooi bruin zijn en is de schotel klaar. Eet smakelijk!
Tips:
Liever geen ovenschotel? Serveer de aardappelpuree en de zuurkool met salami en appel dan gewoon apart. Laat de zuurkool dan wel in de pan goed doorwarmen, ongeveer een kwartiertje. Zo kunnen de smaken goed mengen en wordt de appel lekker zacht.