Kipfilet met net een beetje extra. Ook heel geschikt voor tijdens een gezellig etentje.
Hoeveelheid: 4personen
Ingrediënten:
4kipfilets
150grontbijtspek, in stukjes gesneden
3grote uien, gesnipperd
250grkastanje champignons
1blikjetomatenpuree, (70 gr)
300ml rode wijn (+ 50 ml extra)
100mlwater
1blokjekippenbouillon
nootmuskaat
zout en peper
maïzena
300-400gr(zilvervlies)rijst
Aan de slag:
Maak de champignons schoon, snij het onderste stukje van de steeltjes en snij in plakjes.
Verwijder eventuele lelijke stukjes van de kipfilets en kruid ze met zout, peper en vers geraspte nootmuskaat.
Smelt wat boter in een braadpan en braad de kipfilets hierin aan. Als de filets mooi zijn dichtgeschroeid, haal je ze uit de pan en leg je ze even opzij. Doe de spekjes samen met de gesnipperde ui in de pan bij het achtergebleven bakvet. Heb je erg veel bakvet over, schep er dan eerst wat uit en gooi dat weg. Als de ui mooi zacht is geworden, voeg je de tomatenpuree toe. Schep door elkaar en warm nog even door.
Kook ondertussen de rijst.
Voeg al roerende 300 ml rode wijn en het water toe aan het ui-tomatenmengsel. Voeg het bouillonblokje toe en breng weer aan de kook. Leg de kipfilets in de saus, doe de deksel op de pan en laat het geheel 10 minuten zachtjes doorkoken.
Voeg de champignons toe en laat alles nog eens 5-10 minuten zachtjes sudderen. Voeg to slot 50 ml wijn toe, proef de saus en breng eventueel verder op smaak. Liever iets meer saus? Voeg wat extra wijn en/of water toe.
Maak van de maïzena een papje en bindt de saus tot een mooie dikte.
Maak je borden op met rijst, kipfilet en saus of zet alles in mooie schalen op tafel. Eet smakelijk!
Tips:
Serveer de kip in wijnsaus met een groene salade. Kleurt mooi en is ook goed voor de broodnodige vezels.
In plaats van hele kipfilets kan je natuurlijk ook blokjes gesneden kipfilet gebruiken. Neem dan gerust een kipfilet minder. Bokjes vlees lijken altijd meer dan een stukje filet.