Je hoeft geen Italiaan te zijn om zelf een lekkere pizza te maken!
Hoeveelheid: 2personen
Ingrediënten:
Voor het pizzadeeg:
225grbloem
3grinstant gist
125mlhandwarm water
snufzout
Voor de tomatensaus:
1blikgepelde (hele) tomaten
1eetlepeltomatenpuree
basilicum
1teenknoflook
zout en peper, naar smaak
Voor de topping:
jong belegen kaas, geraspt
60grgorgonzola
Aan de slag:
Voor het pizzadeeg:
Verwarm de oven voor op 50°C en zet uit.
Doe de bloem, gist en wat zout in een schaal. Voeg het grootste deel van het water toe en kneed een soepel deeg. Afhankelijk van de bloem heb je iets meer of juist iets minder dan 125 ml water nodig. Maak van het deeg een mooie bol, leg terug in de schaal en dek de schaal af met wat plasticfolie. Zet de schaal in de warme oven en laat 30 minuten rijzen. Maak ondertussen aan de tomatensaus.
Kneed het deeg na 30 minuten rijzen goed door en leg weer terug in de schaal. Laat opnieuw 30 minuten rijzen in de nog enigszins warme oven.
Voor de tomatensaus:
Giet het blik tomaten leeg in een vergiet of zeef. Vis de tomaten een voor een uit het sap, knijp voorzichtig uit en leg in een schaal. Het overblijvende tomatenvocht gebruiken we niet.
Prak de uitgeknepen tomaten met een vork fijn en roer er detomatenpuree door. Voeg wat verse of gedroogde basilicum toe. Maak het teentje knoflook schoon en pers boven de tomatensaus fijn. Roer de tomatensaus door en breng op smaak met wat peper en zout. Hou rekening met het beleg van de pizza. Bij deze pizza hoeft de tomatensaus niet echt hartig te zijn. De gorgonzola en geraspte kaas zijn immers van zichzelf al zout genoeg.
Vormen en beleggen van de pizza's:
Kneed het deeg na de 2e rijs nog even door en rol daarna uit tot een grote lap. Bestrooi eventueel je weekblad licht met wat bloem om te voorkomen dat het deeg gaat plakken. Leg de deeglap op een bakplaat. Afhankelijk van de gewenste dikte van de bodem krijg je een grotere of kleinere pizza.
Schep wat tomatensaus op de pizza en strijk dun uit over de gehele bodem. Laat ongeveer 1 cm van de rand onbedekt. Ik heb ongeveer de helft van de saus gebruikt.
Bestrooi het met tomatensaus bedekte deel van de pizza rijkelijk met geraspte kaas. Breek de gorgonzola in brokken en verdeel over de pizza.
Schuif de pizza in een op 210°C hete lucht voorverwarmde oven en bak in 15-20 minuten krokant en bruin. Vaak geef ik de pizza halverwege de baktijd onderwarmte erbij zodat de bodem ook mooi kleurt. Krijgt de pizza al snel een mooie kleur? Zet dan de temperatuur omlaag naar bijvoorbeeld 170°C. Een hogere temperatuur zorgt immers voor kleur en een lagere temperatuur voor garen.
Haal de pizza uit de oven, snij in punten en dien gelijk op. Eet smakelijk!
Tips:
Laat je creativiteit de vrije loop en bedek je pizza met wat jij lekker vindt. Bijvoorbeeld pizza Hawaï met ham, kaas en ananas. Heel anders maar ook lekker is een topping van reepjes rode paprika, schijfjes champignons, uienringen, olijven, plakjes pittige worst en geraspte kaas.