Kleine, dikke pannenkoekjes die met z'n drieën tegelijk in de koekenpan worden gebakken.
Hoeveelheid: 18stuks
Ingrediënten:
250grzelfrijzend bakmeel
325mlhalfvolle melk + eventueel wat extra
120grgewassen rozijnen, goed uitgelekt en drooggemaakt
2 à 3(elstar) appeltjes
1ei
kaneel
zout
boter
Extra benodigdheden:
koekenpan ø 24 cm
Aan de slag:
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij in kleine blokjes.
Meng het zelfrijzend bakmeel met een beetje kaneel en wat zout. Voeg het ei en een deel van de melk toe en mix onder toevoeging van de rest van de melk tot een stevig beslag. Roer de appelblokjes en de rozijnen door het beslag.
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Smelt een beetje boter en bak 1 proefexemplaar. Het beslag moet niet vloeien zoals bij pannenkoeken maar zachtjes uitzakken -eventueel geholpen door je lepel- tot een groot soort poffertje.Door het dikkere beslag hebben drie in de pan meer tijd nodig om te garen dan pannenkoeken. Hou het vuur daarom slechts halfhoog en geef ze de tijd. Keer niet eerder dan dat de bovenkant droog is en de onderkant mooi bruin. Keer en bak de bovenkant bruin en leg daarna op een bord.Tip: Was het beslag goed? Ga dan lekker door en bak steeds 3 stuks tegelijk in je pan. Was het beslag wat aan de dikke kant? Verdun het met wat extra melk. Liever een nog iets dikker beslag? Voeg dan wat extra zelfrijzend bakmeel toe.
Serveer met witte basterdsuiker, stroop of honing.Eet smakelijk!
Tips:
Heb je nog drie in de pan over? Afgekoeld zijn ze ook lekker. Bewaar afgedekt met wat zilverfolie in de koelkast en eet de volgende dag bijvoorbeeld bij de lunch.