Bladerdeeghapjes gevuld met spinazie, feta en ovengedroogde tomaatjes.
Hoeveelheid: 8empanadas
Ingrediënten:
8plakjes bladerdeeg
300gramgewassen (wilde) spinazie
1teentjeknoflook, schoongemaakt en geperst
klein uitje, gesnipperd
2eieren
120grfeta
<a href="https://overetengesproken.nl/linzensalade-van-yotam-ottolenghi/" target="_blank">ovengedroogde tomaatjes of kant en klare zongedroogde tomaatjes
beetje melk, peper en zout
olijfolie
Aan de slag:
Roerbak de spinazie in een koekenpan totdat de bladeren zijn geslonken. Schep de spinazie op een bord en laat afkoelen.
Pak het bladerdeeg uit de vriezer, haal de plakjes van elkaar en laat ontdooien.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit de gesnipperde ui glazig. Voeg op het laatst wat geperste knoflook toe.
Knijp de spinazie goed uit om zoveel mogelijk vocht kwijt te raken. Snij de spinazie grof en doe samen met de ui en knoflook in een kom.
Klop 1 ei los met een beetje melk. Voeg ook een klein beetje peper en zout toe. Roer het losgeklopte ei door de spinazie, verbrokkel de feta boven de kom en meng nogmaals.
Verdeel de vulling in 8 porties, druk elke portie goed samen en leg op elk plakje bladerdeeg een portie. Afhankelijk van het volume van de spinazie heb je misschien iets teveel vulling, maak dan 1-2 empanadas extra. Leg op elke vulling 3 tomaatjes met het snijvlak op de vulling. Vouw de plakjes bladerdeeg dicht, druk de randen goed aan en je hebt driehoekige empanadas. Heb je liever halfronde empanadas: steek cirkels uit de plakjes bladerdeeg, leg er vulling op en vouw dicht.
Klop een ei los en roer er wat zout door.
Leg de empanadas op een bakplaat, bestrijk met het losgeklopte en gezouten ei. Druk met een vork de zijkanten goed aan, zo krijg je gelijk een leuk sierrandje. Snij met een scherp mes een leuk patroon in de bovenzijde van de empanadas. Let op dat je niet door het deeg heen snijdt maar slechts tot halverwege. Zo’n patroon ziet er niet alleen leuk uit maar geeft het bladerdeeg ook de kans te rijzen en uit te zetten op de snijranden. Zonder patroon zou het op willekeurige plaatsen kunnen scheuren. Maak ook 1 of 2 gaatjes met de punt van je mes zodat de stoom kan ontsnappen. Schuif de bakplaat in een op 210°C hete lucht voorverwarmde oven. Bak gedurende 20 minuten mooi bruin en gaar. Zet na 10 minuten de temperatuur terug naar 180°C.
Haal de empanadas uit de oven en server op een mooie schaal. Eet smakelijk!
Tips:
Serveer per persoon 2 empanadas met een goed gevulde salade als lunch. Reken voor de avondmaaltijd een extra empanada per persoon en geef er gebakken aardappeltjes, frietjes of stokbrood met smeersels bij.