Een Franse klassieker met krokante korst en een vulling van spek, ham, kaas en eieren. Simpele ingrediënten, maar o zo lekker.
Hoeveelheid: 12stuks
Ingrediënten:
3plakjes roomboter bladerdeeg, diepvries
120grontbijtspek
3plakkenham (± 60 gr)
120grgeraspte jong belegen kaas
3grote eieren
beetje melk
peper en zout
roomboter voor het invetten
Extra benodigdheden:
muffinvorm
naar keuze: papieren muffinvormpjes
Aan de slag:
Snij de ontbijtspek in kleine stukjes en bak ze licht uit in een droge koekenpan. Laat de spekjes uitlekken op een stukje keukenpapier.
Snij de ham in kleine stukjes.
Klop de eieren los met een beetje melk en wat peper en zout. Ontdooi de plakjes bladerdeeg en snij in vieren.
Zet naar keuze papieren muffinvormpjes in het blik en vet de holtes of papierenvormpjes in met roomboter. Leg in iedere holte een plakje deeg met de bebloemde kant naar beneden. Druk met je vingers het deeg tegen de randen. Niet het hele bakje zal bekleed zijn met deeg maar dat geeft niet. Laat de punten rustig omhoog steken, ziet er na het bakken leuk uit.
Leg in ieder bakje wat spekjes, stukjes ham en dek tot slot af met geraspte kaas. Verdeel het losgeklopt ei over de quiches.
Zet de vorm midden in een op 210°C conventioneel voorverwarmde oven, zet na 10 minuten de temperatuur terug naar 170°C en schakel over op hete lucht met extra onderwarmte in plaats van conventioneel. Bak de quiches in nog eens 10 minuten gaar en lichtjes bruin.
Haal de quiches uit de vorm en laat afkoelen op een taartrooster. Soms plakken de quiches wat, gebruik dan een gebaksvorkje om ze los te maken en uit de vorm te wippen.
Zet de mini quiche Lorraine's de volgende dag op een rooster in een op 180°C voorverwarmde oven om in enkele minuten heet en lekker krokant te worden. Eet smakelijk!
Tips:
Je kan natuurlijk ook een grote quiche maken en daar mooie punten van snijden.