Makkelijk recept met uitleg hoe jij ook zo'n mooi broodje knoopt.
Hoeveelheid: 8broodjes
Ingrediënten:
250grbloem
3½grzout
3½grinstant gist
75mlhandwarm water
75mlhandwarme halfvolle melk
1½theelepel honing
Aan de slag:
Zet de oven kort aan op maximaal 50°C conventionele stand. Zet uit zodra de oven warm genoeg is, dat wil zeggen net boven kamertemperatuur.
Meng bloem en zout. Voeg gist, melk, water en honing toe en kneed een soepel deeg. Stort het deeg op je aanrecht en kneed nog een paar minuten flink door. Lijkt je deeg wat te plakken? Door het kneden wordt je deeg elastischer èn minder plakkerig. Voeg dus vooral geen extra bloem toe.
Leg het deeg in een kom en dek af met plasticfolie. Zet in de oven en laat gedurende 45 minuten rijzen.
Haal na het rijzen het deeg uit de kom en leg voorzichtig op het aanrecht. Druk voorzichtig wat lucht uit het deeg maar kneed het niet meer echt door. Voor het originele formaat Kaiserbroodjes gebruik je ca. 75 gram deeg. Ik hou er wel van iets kleinere broodjes te maken. Zo kan je er lekker 3 eten in plaats van 2. Verdeel het deeg dus in 8 porties van ca. 50 gram deeg.
Rol van elk portie deeg een lint van 30-35cm. Kaiserbroodjes maak je door een knoop in het deeg te leggen en daarna de eindstukjes respectievelijk onderlangs en bovenlangs weg te stoppen. Lijkt moeilijk maar heb je de slag eenmaal te pakken dan gaat het heel snel. Oefen eventueel eerst met een veter of wat proefdeeg. Schik nog een beetje bij zodat je een mooi broodje hebt en leg op een met bakpapier of teflonfolie beklede bakplaat. Herhaal met de rest van de deegrolletjes.Tip: Een andere manier om kaiserbroodjes te vormen is ze te vouwen. Op YouTube vond ik daar een duidelijke video over.
Leg een licht bebloemde theedoek over de broodjes en leg tegen het uitdrogen nog wat plasticfolie over de theedoek heen. Plaats de bakplaat terug in de nog enigszins warme oven en laat nog 45 minuten rijzen. Is de oven teveel afgekoeld? Warm dan nog heel even bij en zet weer uit.
Haal na de 2e rijs de bakplaat uit de oven en verwarm de oven op 210°C, conventionele stand. Plaats de bakplaat terug in de oven zodra deze op temperatuur is en bak de broodjes in ongeveer 20 minuten gaar en bruin.
Haal de broodjes uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Eet smakelijk!
Tips:
Bestrooi enkele kaiserbroodjes na het vormen met sesam- of maanzaad.
In plaats van kaiserbroodjes kan je natuurlijk ook allerlei andere soorten broodjes maken. Wat dacht je van een gevlochten of gedraaid broodje? Speciaal voor de paasdagen kan je natuurlijk ook een broodhaantje maken.