Heerlijk luchtige taart gevuld met 2 lagen advocaatmousse. Super zacht van smaak!
Hoeveelheid: 10punten
Ingrediënten:
Voor de taartbodem:
3eieren, op kamertemperatuur
100grsuiker
160grbloem
22grmaïzena
6grbakpoeder
90mlhalfvolle melk
20grroomboter
snufzout
Voor de advocaatvulling:
1eidooier
2eiwitten
65grsuiker
½vanillestokje
125mlhalfvolle melk
200mladvocaat
125mlslagroom
4blaadjes gelatine (= 6,67 gr)
Voor de afwerking:
200mlslagroom
suiker
chocolade schaafsel
Extra benodigdheden:
springvorm ø 20cm
bakpapier
Aan de slag:
De taartbodem:
Warme eieren en beslagkom geven een luchtiger beslag dus warm ze alvast voor. De eieren leg je in een schaaltje, vul met flink heet water uit de kraan zodat ze onderwater komen te staan en zet opzij. De beslagkom vul je tot gebruik ook met heet water.
Vet de bodem van de springvorm in en bestuif met bloem. Vet nu de rand van de springvorm in en bekleed met repen bakpapier. Door het bakpapier kan het beslag aan de randen makkelijker rijzen en krijg je een mooi vlakke bovenkant zonder bult in het midden.
Voeg de bloem, maïzena, zout en bakpoeder bij elkaar in een kom.
Verwarm de melk samen met de roomboter tot lauwwarm en laat de boter volledig smelten. Zodra de boter gesmolten is zet je het pannetje opzij zodat de melk straks niet te heet is als je het bij het beslag voegt.
Haal de eieren uit het water, giet de beslagkom leeg en maak goed droog. Breek de eieren boven de beslagkom, klop ze ietsjes los, voeg de suiker toe en mix tot een dikke, schuimige massa. Het beslag is dan zo dik dat het als een trage massa van de kloppers terugloopt in het beslag en er nog even op blijft liggen. Ik mix de eieren altijd tenminste 15 minuten. Indien nodig gewoon langer kloppen totdat de massa volledig dik en schuimig is.
Zeef in 2 of 3 keer de bloem, maïzena en bakpoeder boven de kom en vouw steeds luchtig door het beslag tot alles gelijkmatig is opgenomen en er geen losse bloem meer zichtbaar is.
Vouw nu in 2 of 3 delen de melk en boter door het beslag. Spatel/vouw goed -maar wel luchtig!- tot de melk zich niet meer afscheidt. Schenk het beslag direct in de springvorm en schuif in het midden van een op 160°C conventioneel voorverwarmde oven. Let op: open de oven niet tijdens het bakken, doe je dit wel dan zakt de taartbodem in. Bak de taartbodem in ongeveer 40 minuten gaar en mooi bruin. Geef om de bodem ook goed te laten kleuren tot slot nog 5-10 minuten onderwarmte.
Als de taartbodem klaar is zet je de ovendeur iets open zodat er voorzichtig koele lucht naar binnen kan stromen. De taartbodem is nu nog erg gevoelig voor inzakken. Stel je de taartbodem te snel aan koel lucht bloot dan 'schrikt' ie en zakt in. Zonde van je werk dus wees even voorzichtig. Als de randen loskomen kan je de vorm voorzichtig uit de oven halen. Laat de taartbodem nog even een paar minuten in de vorm afkoelen, verwijder dan de rand, keer op een taartrooster en verwijder voorzichtig de bodem. Laat geheel afkoelen.
Snij de taartbodem alvast in 3 plakken zodat je straks snel door kan met het opbouwen van de advocaattaart.
De advocaatvulling:
Laat de gelatine in een grote kom water weken.
Klop de slagroom stijf met ⅓-deel van de suiker en zet weg in de koelkast.
Doe de melk in een pan. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden, schraap de zaadjes eruit en voeg toe aan de melk. Verwarm de melk en vanillezaadjes langzaam zodat ze ook nog even kunnen trekken.
Roer ondertussen de eidooier met ⅓-deel van de suiker los.
Als de melk heet begint te worden schenk je deze al roerende bij het eimengsel. Zet de pan terug op het vuur en doe de vla terug in de pan. Verwarm de vla al roerende tot ze iets begint te binden. Zachtjes koken is niet erg als je maar wel voorzichtig blijft roeren.
Als de vla klaar is, knijp je de gelatine goed uit en los al roerende op in de vla. Zet de pan in een laagje koud water om af te koelen. Vergeet niet af en toe te roeren ter voorkoming van een vel op de vla.
Als de vla is afgekoeld roer je de advocaat erdoor.
Zodra je merkt dat de gelatine begint te pakken/stijven klop je de eiwitten stijf. Voeg de helft van de overgebleven suiker toe als er zich pieken beginnen te vormen en klop door tot de eiwitten volledig stijf en glanzend zijn. Voeg dan de laatste suiker toe en klop nog even door tot alle suiker volledig is opgelost.
Schep de slagroom en de advocaat-vla op de eiwitten en spatel alles voorzichtig door elkaar.
Als de advocaatmousse voldoende stevig is, leg je een flinke laag vulling op de onderste plak van de taartbodem. Leg de tweede plak taart op de vulling en besmeer weer met een rijke laag vulling. Sluit af met de laatste plak taart. Leg het laatste beetje advocaatmousse op de bovenzijde van de taart en smeer mooi glad en strak af. Zet de taart in de koelkast en laat een paar uur opstijven. N.B: soms duurt het wel even voordat de vulling voldoende stevig is om de taart te vullen. Zet de advocaatmousse dan in de koelkast om sneller op te stijven. Wel goed in de gaten houden want het kan ineens heel snel gaan!
Afwerking:
Klop 200 ml slagroom stijf en voeg naar smaak suiker toe. Schep het grootste deel van de slagroom in een spuitzak met kartelmond en leg nog even in de koelkast.
Smeer met het restant van de slagroom de rand van de taart af en versier de rand met chocolade schaafsel. Spuit tot slot 10 mooie rozetten op de advocaattaart. Versier de rozetten eventueel met een chocolaatje of wat chocolade schaafsel. Eet smakelijk!
Tips:
Voor extra smaak of als je taartbodem te droog vind, kan je de taartlagen besprenkelen met een zoete vloeistof. Tremperen noemen banketbakkers dat. Maak de trempeervloeistof door wat water aan de kook te brengen en daar een flinke schep suiker in op te lossen. Vaak wordt er ook nog wat drank toegevoegd maar omdat de drank in dit geval al in de vulling zit is dat niet nodig. Maar het staat je natuurlijk vrij om het wel te doen!! Laat de zoete vloeistof afkoelen. Besprenkel de taartbodem met wat vloeistof en besmeer met de vulling. Herhaal dit bij de 2e laag.
Bakpoeder verliest zijn rijskracht als het ouder wordt. Let dus op de uiterste gebruiksdatum en bewaar eenmaal geopende zakjes niet te lang.