Homemade pindasaus van fijn gemalen pinda's, kokosroom en verse kruiden. Niet moeilijk, wel waanzinnig lekker.
Hoeveelheid: 1schaal
Ingrediënten:
1korianderzaad
1eetlepelkomijnzaad
2rode rawit pepertjes
1eetlepelcitroengras, fijngehakt
1eetlepelgember, geraspt
1eetlepelsjalot, fijngehakt
1eetlepelknoflook, fijngehakt
1,5eetlepelverse koriander, fijngehakt
1,5eetlepelbruine basterdsuiker
2eetlepelslimoensap
300mlkokosroom
100grpinda's, fijngemalen
Voor het op smaak maken:
zout
1-2eetlepelslimoensap
Aan de slag:
Snij de steeltjes van de pepertjes, snij doormidden, verwijder de zaadlijsten en hak de pepertjes heel erg fijn.
Rooster de koriander- en komijnzaadjes gedurende 1-2 minuten in een koekenpan en stamp of maal ze daarna tot een fijn poeder.
Doe de poeder in een keukenmachine of hakmolen van een staafmixer en draai samen met de pepertjes, citroengras, gember, sjalot, knoflook, koriander, suiker en limoensap tot een mooie pasta. Schraap de pasta regelmatig van de randen en laat de machine opnieuw draaien. Herhaal dit tot je een zo fijn mogelijke pasta hebt.
Breng 50 ml kokosroom aan de kook en voeg de kruidenpasta toe. Laat de saus een paar minuten zachtjes doorkoken tot het lekker begint te ruiken. Voeg dan alle kokosroom en de gemalen pinda's toe en laat het geheel nog eens 5 minuten doorkoken. Voor een intensere pinda-smaak en een donkerder kleur kan je de (hele) pinda's even kort roosteren in een koekenpan.
Proef de saus en breng op smaak met zout en extra limoensap. Laat de saus afkoelen, dek goed af en laat minstens een uur rusten om de smaken goed te laten rijpen.Tip: Maak in de tussentijd bijvoorbeeld heerlijke kipsaté.
Verwarm voor gebruik de pindasaus op een zacht pitje.Eet smakelijk!
Tips:
Pindasaus is goed afgedekt prima te bewaren in de koelkast.