Gevulde speculaas met een twist van marasquin en een kruimellaag bovenop. De perfecte taart voor tijdens Sinterklaas.
Klop de boter en suiker met een mixer in enkele minuten tot een gladde en luchtige crème. Voeg een klein beetje ei toe en mix alles goed. Wacht met het volgende beetje ei tot alles goed is opgenomen en de crème weer glad is. Herhaal dit tot je ⅔ à ¾ van het ei hebt gebruikt. Bewaar het restje ei om straks de rand van de taart mee te bestrijken.
N.B: het kan zijn dat de vulling ineens lijkt te schiften. Schrik niet, dit is helemaal niet erg en komt straks weer goed. Waarschijnlijk hadden niet alle ingrediënten dezelfde (kamer)temperatuur waardoor ze moeilijker mengen.
Neem het deeg uit de koelkast en bekleed de bodem van de ingevette taartvorm met ⅔ van het deeg. Maak met het overgebleven deeg een opstaande rand van ruim 1 cm hoog. Vul de taart met de amandelvulling en laat zeker 30 minuten koud worden in de koelkast.
Doe alle ingrediënten in een kom en wrijf tussen je vingers tot een kruimelig deeg. Om mooie kruimels te maken pak je steeds een stuk deeg in je hand, knijpt goed samen en verbrokkel tussen je vingers tot mooie grove kruimels.
Haal de taart uit de koelkast en bestrijk de rand met een beetje losgeklopt ei waar je een snufje zout door hebt geroerd.
Tip: door een beetje zout door het ei te roeren krijg je een mooi goudbruin korstje dat niet gaat bladderen tijdens het bakken.
Verdeel de kruimels over de vulling, druk lichtjes aan en bestrooi tot slot met geschaafde amandelen. Zet de taart in het midden van een op 180 ºC hete lucht voorverwarmde oven en bak in 35-40 minuten gaar en goudbruin.
Haal de speculaastaart uit de oven en laat afkoelen.
Eet smakelijk!
De volgende dag smaakt de speculaastaart nog lekkerder!
Bron: https://overetengesproken.nl/speculaastaart/