In de oven gegaarde kabeljauw, afgetopt met een rijke laag kaas.
Hoeveelheid: 4personen
Ingrediënten:
4kabeljauwfilets
20grroomboter
25grbloem
175-200mlkippenbouillon
1/2eetlepelcitroensap
1,5eetlepelsmosterd
50-75grjong belegen kaas, geraspt
paneermeel
peper en zout
Aan de slag:
Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe zodra de grootste bellen wegtrekken en roer flink zodat de bloem alle boter opneemt. Laat enkele minuten garen. Roer zo nu en dan om aanbranden te voorkomen.
Voeg in porties de bouillon toe. Voeg pas weer nieuwe vloeistof toe als de vorige volledig is opgenomen. Blijf steeds goed roeren om klontjes te voorkomen.
Roer de citroensap en mosterd door de saus en breng op smaak met wat zout en peper. Laat nog een paar minuutjes zachtjes doorkoken tot je een mooi dikke saus hebt. Tip: weersta vooral de verleiding om de saus te verdunnen want tijdens het garen verliest de kabeljauw nog vocht en wordt de saus vanzelf dunner.
Was de kabeljauwfilets, droog goed af en leg in een ovenschaal. Bestrooi de filets met wat versgemalen peper en schenk de saus erover. Bedek rijkelijk met gerapte kaas en strooi voor een mooi krokant korstje tot slot nog wat paneermeel over het geheel. Schuif in een op 190ºC hete lucht voorverwarmde oven en bak in ongeveer 20 minuten gaar en bruin.
Zet de schaal op tafel of schep de filets in de keuken op borden en maak mooi op met bijgerechten. Eet smakelijk!
Tips:
Maak je het gerecht als onderdeel van een etentje? De saus kan je rustig de dag tevoren al maken en kort voor gebruik iets opwarmen en over de vis verdelen.