Recept voor een klassieke uiensoep. Door de rode wijn, knoflook en verse tijm super vol van smaak.
Hoeveelheid: 4kommen
Ingrediënten:
450grschoongemaakte ui
2tenenknoflook
20grbloem
150mlrode wijn
1literrunderbouillon
1laurierblad
3takjestijm
olijfolie
zout en peper
plakjes stokbrood
geraspte kaas
Aan de slag:
Snij de uien in kwart-ringen.
Verwarm olijfolie in een pan en fruit de uien een paar minuten aan. Roer goed zodat de uien niet aanbranden. Als na een paar minuten de uien licht glazig zien kan het vuur lager (je moet ze nog wel zachtjes horen fruiten) en laat je de uien gedurende tenminste 30 minuten zachtjes garen en bruinen. Vergeet niet zo nu en dan de uien om te scheppen.
Knijp de knoflook bij de uien, roer de bloem erdoor en laat het mengsel nog even garen.
Voeg de wijn toe, zet de pit wat hoger en laat alles flink binden en indikken. Voeg tot slot de bouillon, laurierblad en takjes tijm toe en kook de soep tenminste 30 minuten zachtjes door. Laat de deksel van de pan zodat de soep kan inkoken. Verwijder op het laatst het laurierblad en de kale takjes tijm. De meeste blaadjes zullen door het koken van de takjes zijn. Zitten er toch nog wat blaadjes aan de takjes? Maak ze dan vooral los en doe lekker terug in de soep. Laat afkoelen en zet weg in de koelkast.
Warm de soep op, kook nog even flink door en proef. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Is de soep teveel ingekookt? Vul dan gewoon aan met wat water of bouillon.
Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg daar wat plakjes stokbrood op en bestrooi dik met gestapte kaas. Schuif de bakplaat onder een gloeiend hete grill en gratineer de kaas.
Schep de soep in kommen en leg in iedere kom een stukje brood met gesmolten kaas. Vergeet vooral niet de gesmolten kaas van naast de plakjes stokbrood los te schrapen en over de soep te strooien. Dien gelijk op. Eet smakelijk!