Recept van Delia Smith voor echt Engelse scones. Heerlijk met homemade jam en clotted cream.
Hoeveelheid: 14scones
Ingrediënten:
225grzelfrijzend bakmeel, gezeefd
75grkoude boter
40grsuiker
60mlmelk
1ei
snufzout
Extra benodigdheden:
ronde uitsteker ø 5 cm
Aan de slag:
Meng in een kom zelfrijzend bakmeel, suiker en zout. Doe de boter erbij en snij met 2 messen of een deegmenger de boter in hele kleine klontjes door het bakmeel.
Klop het ei met ¾ van de melk los en giet dit bij het bakmeel/boter-mengsel. Kneed alles snel tot een licht vochtig, ietsje plakkerig deeg. Kneed vooral niet te lang want het is geen brooddeeg, het is voldoende als het mooi samenhangend deeg is geworden. Scone-deeg hoort enigszins rommelig en los te zijn.
Bestuif je werkblad licht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ruim 1 cm dik. Snij met de uitsteker de scones uit het deeg en leg ze direct op een met teflonfolie of bakpapier beklede bakplaat. Let op dat je de uitsteker in één keer door het deeg steekt en er vooral niet mee gaat draaien. Door een scherpe en snelle uitsnede behoud je de structuur van het deeg en kunnen de scones mooi rijzen. Maak van de restjes deeg nog 1x keer een lap van ruim 1 cm dik en steek een paar laatste scones uit. Bestrijk de scones lichtjes met het restje melk en schuif de bakplaat in een op 200°C hete lucht voorverwarmde oven en bak in 10-12 minuten lichtbruin en gaar. Haal de scones uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster.
Scones kan je niet lang bewaren dus eet ze nog dezelfde dag op. Serveer tijdens de thee of koffie met homemade aardbeienjam en clotted cream. Eet smakelijk!