Met dit fijne recept maak je voortaan zelf de lekkerste spritsen. Heerlijk zacht en bros zoals een sprits hoort te zijn.
Hoeveelheid: 20spritsen (afhankelijk van de grootte maak je meer of minder koekjes)
Ingrediënten:
150grpatentbloem, gezeefd
50grzelfrijzend bakmeel, gezeefd
160grzachte boter
½ei, losgeklopt
75gramwitte basterdsuiker
zakje vanillesuiker of merg van ½ vanillestokje
3grzout
spuitzak met gekartelde mond (middelgroot tot groot)
Aan de slag:
Mix de boter, suiker en zout zacht en romig. Neem echt even de tijd tot alles heel zacht, luchtig en romig is zodat het straks een goed spuitbaar deeg wordt. Stop dus vooral niet te snel met mixen! De massa moet bijna wit van kleur zijn en de suiker opgelost in de boter.
Voeg het ei toe en mix tot een mooie gladde massa.
Voeg de bloem en het bakmeel in gedeelten toe. Schep het steeds een klein beetje door het deeg en mix dan nog even om alles goed te mengen. Als je gelijk gaat mixen stuift de bloem door je hele keuken.
Schep het deeg in de spuitzak en spuit op een met teflonfolie of bakpapier beklede bakplaat strepen, rozetten en kransen. Spuit de koekjes niet te dicht op elkaar want tijdens het bakken zakken ze uit. Het spuiten is redelijk zwaar dus zorg voor een stevige spuitzak! Schuif de bakplaat in een op 175°C conventioneel voorverwarmde oven en bak de spritsen in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat de spritsen afkoelen op een rooster. Eet smakelijk!
Tips:
Doop de spritsen eens voor de helft in gesmolten chocolade.
Gebruik ook eens wat koek- en speculaaskruiden in het deeg en maak speculaas spritsen. Leuke en lekkere variatie!
Vanille is vaak best prijzig. Je betaalt maar zo € 2,50 per gram. Bij KoRo bestel je 35 gr echte Bourbon vanille uit Madagaskar voor slechts € 17,50. 5x zo goedkoop als in de supermarkt! Ik heb inmiddels meerdere verpakkingen gebruikt en ben heel tevreden over de kwaliteit. Dikke, volle en zachte peulen. Precies zoals ze horen te zijn.