Gooi de schillen en onderkantjes van je asperges vooral niet weg maar gebruik ze voor deze heerlijke aspergesoep. Zo geniet je dubbel!
Hoeveelheid: 1liter soep
Ingrediënten:
schillen en onderkanten van 750 gr witte asperges
500mlwater
500mlvolle melk
½blokjerunderbouillon
30grroomboter
30grbloem
1eidooier
scheutjemelk
Herbamare
Aan de slag:
Leg de schillen en kontjes van de asperges in een pan en giet er melk en water bij. Zorg dat alles goed onder staat. Breng rustig aan de kook, zet de pit lager als het kookt en laat de bouillon tenminste 30 minuten zachtjes trekken. Hoe langer de bouillon trekt hoe lekkerder de soep wordt. Ik laat aspergebouillon gerust 4 uur op de pit trekken.
Zeef de schillen en kontjes uit de bouillon. Druk de aspergepulp goed uit om zoveel mogelijk smaak te behouden.
Smelt in een andere pan de boter, voeg de bloem toe zodra de grootste bellen wegtrekken en roer flink zodat de bloem alle boter opneemt. Laat enkele minuten garen. Roer wel zo nu en dan om aanbranden te voorkomen. Voeg in porties het aspergevocht toe en voeg pas weer nieuwe bouillon toe als de vorige volledig is opgenomen. Blijf steeds goed roeren om klontjes te voorkomen.
Proef de soep en breng op smaak met een stukje bouillonblok en wat Herbamare.
Roer tot slot de eidooier los met een klein beetje melk, schep er een paar lepels soep bij om het mengsel voor te verwarmen en giet vervolgens al roerende in de soep. Warm de soep nog even flink door om de eidooier en soep te laten binden.
Schep de soep in kommen en garneer naar wens met gesneden ham, stukjes asperge en/of verse peterselie. Eet smakelijk!
Tips:
Maak de soep rustig 1 of 2 dagen eerder en bewaar tot gebruik in de koelkast. Wordt de smaak alleen maar beter van!