Mix de zachte boter met de basterdsuiker, kaneel en wat zout zacht en romig.Update augustus 2020: Je kan ook alle droge ingrediënten in een kom doen, het ei toevoegen en al roerende 60 ml water toevoegen. Roer vervolgens de gesmolten roomboter erdoor en het beslag is klaar. Eigenlijk net zoals je pannenkoekenbeslag maakt zonder mixer. Ik had aan 60 ml water echt genoeg om een dik beslag te maken en voegde de resterende 20 ml dus niet meer toe. Ga nu gelijk door naar stap 4 van het recept.
Voeg het ei toe en mix tot je een mooi gelijkmatig en romig beslag hebt.
Voeg in gedeelten en om en om bloem en water toe. Om te voorkomen dat de bloem erg stuift mix je deze op een lage stand door het beslag. Het moet uiteindelijk zo dik zijn als stevig pannekoekenbeslag.
Verwarm een wafelijzer, vet licht in en schep een juslepel beslag op het ijzer. Sluit het ijzer voorzichtig en bak de wafel in enkele minuten goudbruin.
Haal de wafel van het ijzer en vorm dan gelijk in de gewenste vorm. Let op: dit is heet maar als je te lang wacht is de wafel hard en krokant.
Herhaal met de rest van het beslag.Eet smakelijk!
Tips:
Verpak de oubliewafels direct nadat ze zijn afgekoeld luchtdicht. Ze worden namelijk snel zacht. Ik gebruik hiervoor een grote slakom en dek die af met plasticfolie. In de meeste doosjes, blikken en potten passen ze namelijk niet. En zo weet ik zeker dat ze luchtdicht verpakt zijn. Zijn ze toch wat zacht geworden? Piep ze dan even op in een hete oven. Daarna zijn ze weer als vers.
De dikte van het beslag bepaalt de dikte van de wafels. Voor super dunne wafels verdun je het beslag dus met wat extra water.
Speel ook eens met de verhoudingen van de ingrediënten. Met slechts een half ei in plaats van een heel ei (of de dubbele hoeveelheid droge ingrediënten) krijg je een iets andere structuur. De een vindt een knapperige wafel het lekkerst, de ander houdt wel van een malsere wafel. Ontdek wat voor jou het lekkerste recept is. Met name in het Noorden en Oosten van het land heeft elke famille zijn eigen wafeltjes (kniepertjes) recept.