Kruimeltaart met griesmeel, dadel, walnoot, honing en kaneel. Eenvoudig te maken, verrassend van smaak.
Hoeveelheid: 8punten
Ingrediënten:
Voor het deeg:
125grgriesmeel
125grbloem
60grsuiker
½vanillestokje
125grroomboter
zout
Voor de vulling:
250grmedjoul dadels
60grblanke walnoten, gehakt
2eetlepels honing
1eetlepel citroensap
¾theelepel kaneel
125mlwater
Extra benodigdheden:
springvorm ø 20 cm, ingevet en bestrooid met paneermeel
Aan de slag:
Ontpit de dadels en snij in kleine stukjes. Breng het water in een klein pannetje aan de kook, voeg de dadels toe en kook -al roerende- gedurende 5 minuten. Roer vervolgens de honing, citroensap, kaneel en noten erdoor en laat afkoelen.
Meng griesmeel, bloem, suiker en een snuf zout in een kom. Schraap het merg uit het vanillestokje en meng dit goed door het griesmeelmengsel.
Smelt de boter en roer door het griesmeelmengsel. Verdeel de helft van het deeg over de bodem van de ingevette springvorm en druk aan tot een gladde deegbodem.
Verdeel het dadel-notenmengsel gelijkmatig over de deegbodem en verkruimel de rest van het deeg over de taart. Zet de taart in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven en bak in 45 minuten gaar en goudbruin.
Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Maak met een mes voorzichtig de taart los van de vorm en verwijder de rand van de springvorm. Laat de taart verder afkoelen op een taartrooster. Eet smakelijk!
Tips:
Inmiddels heb ik een verschillende vragen gekregen over de griesmeel die ik gebruik. Dat is de fijne tarwe griesmeel waar je in Nederland griesmeelpap en griesmeelpudding mee kookt. In de supermarkt zijn verschillende merken verkrijgbaar. Bijvoorbeeld Koopmans, Atlanta en AH-huismerk in kartonnen verpakking van 500 gr. In Turkse winkels vind je volop andere merken/namen in plastic zakken.
De lekkerste walnoten zijn blanke walnoten. Als het velletje wat donkerder is kunnen ze bitter smaken, zeker wanneer je ze bakt.
Blanke walnoten bestel ik bij KoRo, die zijn echt super. Kijk gelijk ook even naar dadels, bloem en kaneel, ik heb dat altijd op voorraad liggen. Enne, voor echt Bourbon vanillepeulen uit Madagaskar moet je ook bij KoRo zijn. Je betaalt maar zo € 2,50 per gram. Bij KoRo bestel je 35 gr echt Bourbon vanille uit Madagaskar voor slechts € 17,50.