Gezonde en lichte variant van de gefrituurde loempia. Naar keuze te vullen met diverse groenten, rauwkost, vlees, vis, ei en/of noodles.
Hoeveelheid: 10springrolls
Ingrediënten:
10rijstvellen of rijstpapier ø 16 cm (verkrijgbaar bij toko en supermarkt)
75grwortel, julienne gesneden
⅓komkommer, julienne gesneden
1lente-ui
10takjes koriander
2eieren
1theelepel (5 ml) lichte sojasaus
olie
Voor het sausje:
sweet chili sauce
(rijst)azijn
Voor de garnering:
sesamzaadjes
Aan de slag:
Voor het sausje:
Roer in een kommetje wat sweet chili sauce met een scheutje azijn tot een lekker sausje. Afhankelijk van je smaak voeg je meer of juist minder azijn toe.
Voor de springrolls:
Klop de eieren met de sojasaus los. Verhit in een koekenpan een beetje olie en bak van de eieren een omelet. Laat de omelet afkoelen en snij in dunne reepjes.
Snij de lente-ui in dunne ringetjes.
Zet alle ingrediënten in aparte kommetjes/schaaltjes klaar op je werkplek zodat je overal goed bij kunt.
Vul een schaal met warm water, zeker niet kokend maar wel lekker warm. Dompel een rijstvel hierin onder, laat ietsje uitlekken en leg op je werkplank. Let op: het rijstvel is nu nog redelijk stug maar is straks echt zacht genoeg om op te rollen. Dompel je te lang dan wordt het rijstvel te zacht en is het echt niet lekker. Leg wat wortel, komkommer en ei-reepjes op het rijstvel. Strooi er wat lente-ui over en leg er tot slot een takje of een paar blaadjes koriander op en rol het geheel tot een mooi rolletje. Herhaal tot alle rijstvellen op zijn.
Snij de springrolls doormidden met een schuine snede, leg op een bord of schaal. Strooi wat sesamzaad over de springpolls en het sausje en serveer. Eet smakelijk!
Tips:
Voor extra vulling voeg je aan elke springrolll een plukje glass noodles toe.
Springrolls zijn niet echt geschikt om ruim van tevoren te worden klaargemaakt. Enkele uren is geen probleem maar hoe verser hoe lekkerder.