Door de tomaten eerst te roosteren in de oven krijgt de tomatensoep een extra intense smaak.
Hoeveelheid: 1pan soep
Ingrediënten:
1,4kg(over)rijpe pruim- of Romatomaten
1ui
1teenknoflook
enkeletakjes tijm
1eetlepelbalsamicoazijn
500mlbouillon
zout en peper
olijfolie
fijngehakte peterselie
basilicumolie
Aan de slag:
Was de tomaten, pel de ui en snij alles in stukken. Pel de teen knoflook en snij doormidden.
Rooster de tomaten in twee delen. Leg de eerste helft tomaten, ui en knoflook op een bakplaat of ruime braadslede en drizzel wat olie en de balsamicoazijn over. Bestrooi met zout en peper, hussel even door elkaar, leg er enkele takjes tijm tussen en rooster gedurende 30-35 minuten in een op 200°C hete lucht voorverwarmde oven. Schep tijdens het roosteren af en toe om. Let op: er kan behoorlijk wat vocht vrijkomen dus schep voorzichtig om spatten te voorkomen!Tip: Als je de tomaten allemaal tegelijk in de oven doet liggen ze te dicht op elkaar en is er teveel vocht. Je stooft ze dan in plaats van ze te roosteren.
Als de eerste lading tomaten klaar is verwijder je de takjes tijm, doe alles over in een soeppan en rooster de tweede lading tomaten. Wanneer alle tomaten zijn geroosterd en in de pan zitten schenk je er de bouillon bij. Laat lekker lang zachtjes pruttelen en pureer op enig moment met een staafmixer of blender. Proef de soep en breng op smaak met wat zout, peper of eventueel een stukje bouillonblokje. Voor extra smaak kan je ook nog een klein scheutje balsamicoazijn toevoegen.
Schep de tomatensoep in kommen en schep of drizzle er wat basilicumolie op. Garneer eventueel met een blaadje basilicum. Eet smakelijk!
Tips:
Basilicumolie maak je heel makkelijk zelf: doe wat verse basilicum in een hakmolentje en voeg olijfolie toe. Maal tot je een dikke groene olie hebt en breng op smaak met zout en peper. Gebruik direct of bewaar in een potje of flesje.
Voeg naast wortel ook eens een stukje rode paprika toe, erg lekker!
Hou je van pittig? Roer dan eens een flinke kneep Tabasco srirachasaus door de soep.