Beboter de springvorm, leg een rond vel bakpapier op de bodem en bekleed de vorm met het bladerdeeg. Zorg dat de rand van het bladerdeeg ongeveer 4-4,5 cm hoog is. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet de springvorm in koelkast weg.
Doe de melk in een pannetje. Snij het vanillestokje middendoor, schraap het merg eruit en voeg merg èn stokje toe aan de melk. Breng de melk bijna aan de kook en laat op een zacht pitje 20 minuten rustig trekken.
Klop met een vork of garde de eieren samen met de eidooiers en de suiker los zodat de suiker enigszins oplost. Roer vervolgens de maïzena erdoor en blijf roeren tot alle klontjes zijn opgelost.
Haal het vanillestokje uit de melk en voeg al roerend en beetje bij beetje wat van de hete melk bij het eimengsel. Blijf goed roeren om te voorkomen dat de eieren stollen. Giet het eimengsel terug in de pan en breng al roerende aan de kook. Laat het mengsel in een paar minuten indikken tot een zeer dikke vla/pudding. Blijf vooral toeren om klontjes en aanbranden te voorkomen!
Haal de springvorm uit de koelkast, schenk de vla/pudding erin en zet in het midden van een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven en bak in ± 45 minuten gaar en bruin. De vla zal tijdens het bakken flink opbollen. Vooral niet van schrikken want bij het afkoelen zakt het weer in en krijg je een mooie gladde bovenkant. De laatste 5 minuten heb ik de flan hete lucht met onderwarmte gegeven zodat de bodem net even iets extra krijgt.
Haal de flan uit de oven, laat helemaal afkoelen en zet dan nog tenminste enkele uren in de koelkast om door en door koud te worden en verder op te stijven.
Haal de flan kort voor het serveren uit de koelkast, snij in punten en bestrooi eventueel met wat poedersuiker. Eet smakelijk!
Tips:
Vanillepeulen zijn in de supermarkt flink aan de prijs. Je betaalt minimaal € 2,50 per gram. Bij KoRo bestel je 35 gr echte bourbon vanillepeulen uit Madagasker voor slechts € 17,50. Ik heb inmiddels al 2 verpakkingen gebruikt, echt heerlijke vanille.