Kleurrijk en heerlijk voedzaam gerecht met linzen, wortel, tomaten-groentesaus en aardappelpuree.
Hoeveelheid: 2-3 personen
Ingrediënten:
1ui
1flinkeprei
150grschoongemaakte winterwortel
1blikjelinzen (uitlekgewicht 265 gr)
enkeletakjes verse tijm
2tenenknoflook
1blikjegepelde tomaten
500grgeschilde, iets kruimige aardappels
150grhalfvolle melk
nootmuskaat
blokjerunder- of groentebouillon
tamari of Kikkoman sojasaus
olijfolie
roomboter
paneermeel
Aan de slag:
Doe de linzen in een zeef, spoel ruim met koud water en laat goed uitlekken.
Maak de ui, prei en knoflook schoon. Halveer de ui en snij in halve ringen. Snij vervolgens de prei in dunne ringen en de winterwortel in kleine dobbelsteentjes.
Verhit wat olie in een braadpan en fruit daarin de ui aan. Als de ui glazig is voeg je de prei toe en warm je het geheel door tot de prei gaar is. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Schep de wortel door het ui-preimengsel, doe de deksel op de pan en warm nog eens 10 minuten door om de wortel (een beetje) zacht te laten worden. Als je denkt dat het groentemengsel te droog is voeg je een klein scheutje water toe.
Knijp de knoflook bij het groentemengsel, ris de blaadjes van de tijm en voeg de gepelde tomaten toe. Schep alles goed door elkaar en laat 15 minuten zachtjes stoven met de deksel op de pan. Is de wortel nog niet gaar en zacht? Laat dan gewoon nog wat langer stoven.
Snij ondertussen de aardappels klein, kook gaar, giet af en laat droogstomen.
Breng de melk met een klontje boter aan de kook. Zodra de melk heet is stamp je de aardappels fijn en giet je er beetje bij beetje de hete melk bij. Roer stevig zodat je een gladde en luchtige puree krijgt. Breng op smaak met wat (versgeraspte) nootmuskaat en zout.
Schep de linzen door het groentemengsel, proef en breng op smaak met een drupje tamari of Kikkoman sojasaus en stukjes van het bouillonblokje.
Schep het groentemengsel in een ovenschaal en dek af met de aardappelpuree. Verdeel er enkele klontjes boter over de aardappelpuree en bestrooi met wat paneermeel. Zet de schaal in het midden van op 220ºC hete lucht voorverwarmde oven en bak in 15-20 minuten goudbruin. Eet smakelijk!
Tips:
In plaats van tamari of Kikkoman sojasaus gebruik ik ook graag worcestershire sauce. Dat is alleen niet vegetarisch omdat het gemaakt is van ansjovis.