Mooie combinatie van gerookte zalm met een licht zoetje van het krokantje en een vleugje pit van de wasabi.
Hoeveelheid: 4personen
Ingrediënten:
55grsuiker
20grboter
35mlvers geperst sinaasappelsap
20grbloem
50grgeroosterd sesamzaad
10grzwart sesamzaad
100grgerookte zalm of zalmtartaar
4-6eetlepels goede mayonaise
wasabipasta
peterselie ter garnering
Aan de slag:
Voor de sesamkrokantjes:
Meng het sesamzaad met de bloem.
Doe de suiker samen met de boter en het sinaasappelsap in een pannetje en verwarm zachtjes tot de boter is gesmolten en de suiker opgelost. Roer de vloeibare massa door het sesamzaad en meng goed. Laat de massa afkoelen tot een dik en smeerbaar beslag dat vrijwel niet meer uitloopt. Dit duurt bij kamertemperatuur zeker 1,5 uur. Zet je de schaal (een tijdje) in de koelkast dan gaat het sneller.
Smeer de massa met een paletmes op een met bakpapier beklede bakplaat uit tot een dunne plak van hooguit enkele millimeters. Maak de plak in elk geval ruim 20x20 cm groot. Tijdens het bakken kan de plak nog ietsje uitvloeien hou dus wat ruimte aan de randen vrij. Schuif de bakplaat in een op 180°C conventioneel verwarmde oven en bak in ongeveer 13 minuten goudbruin.
Haal de bakplaat uit de oven en laat iets afkoelen. Als de sesamplak niet meer gloeiend heet is maar nog wel buigbaar snij je de plak in tenminste 8 stukken van ongeveer 8x4 cm. Laat verder afkoelen en breek dan de stukken van elkaar.
Voor de wasabimayonaise:
Meng de mayonaise met een flinke dot wasabimayonaise. Proef en voeg naar smaak meer wasabipasta toe.
Opbouw van de tompouce:
Snij de zalm in kleine stukjes.
Leg op elk bord een sesamkrokantje, verdeel de zalm over de krokantjes en dek af met een 2e krokantje. Garneer de bordjes met wasabimayonaise, fijngesneden peterselie en leg tot slot een stukje peterselie op de tompouce. Serveer het restant van de wasabimayonaise in een schaaltje zodat liefhebbers wat extra kunnen pakken. Eet smakelijk!
Tips:
Ook lekker met een mix van zalm en Hollandse garnaaltjes.
Als je de sesamkrokantjes luchtdicht bewaart kan je ze prima van tevoren maken.
Koop jij graag duurzame vis? Let dan op de MSC en ASC-logo's op verpakking. Voor dit recept gebruikte ik gerookte sockeye zalm van Fish Tales, verkrijgbaar bij o.a. AH.