De allerlekkerste kippensoep maak je van een zelf getrokken bouillon. Dit recept laat zien hoe simpel dat is.
Hoeveelheid: 2liter soep
Ingrediënten:
2kippenbouten
125grschoongemaakte prei
125grschoongemaakte winterwortel
125grschoongemaakte knolselderij
1gepelde teen knoflook
1gepelde ui
3takjes peterselie + wat extra ter garnering
2takjes tijm
1laurierblad
2kruidnagels
5-8gekneusde peperkorrels
beetje foelie
mespunt kurkuma
2,5literwater
blokjes kippenbouillon
vermicelli
Aan de slag:
Snij de prei, wortel, knolselderij, ui en knoflook in grove stukken en doe in de soeppan. Leg de kippenbouten op de groenten. Leg de peterselie, tijm, laurierblad, kruidnagels, peperkorrels, foelie en kurkuma op de kippenbouten en giet het water erbij.
Zet de pan op het vuur en breng rustig aan de kook. Als het water kookt zet je het vuur laag en laat je de bouillon minstens 1,5 uur trekken. Hou de bouillon net tegen de kook aan of heel zachtjes kokend.
Als de bouillon lang genoeg heeft getrokken haal je de kippenbouten eruit en giet je de bouillon door een zeef in een andere pan. Ik leg in de zeef altijd nog een kaasdoek om echt alle stukjes eruit te filtreren maar je kan natuurlijk ook een schone, natgemaakte theedoek gebruiken. Pers de meegekookte groente goed uit om alle smaakstoffen eruit te halen en gooi ze daarna weg.
Als de kippenbouten iets zijn afgekoeld verwijder je het vel en pluk je het vlees (met je vingers of 2 vorken) van de botjes. Het vlees gaat terug in de bouillon. Botjes, vel en stukjes vet gooi je weg. Laat de bouillon helemaal afkoelen en zet dan in de koelkast. Als de bouillon helemaal koud is schep je met een schuimspaan het gestolde vet eraf.
Breng voor gebruik de soep aan de kook, strooi er vermicelli in en voeg naar smaak blokjes kippenbouillon toe en kook de vermicelli gaar.
Schep de kippensoep in koppen of borden, strooi er wat fijngehakte peterselie over en dien op. Eet smakelijk!