Zelf currypasta maken van verse kruiden en specerijen is helemaal niet moeilijk. Dit recept legt het je uit.
Hoeveelheid: 1potje
Ingrediënten:
6rode Thaise pepertjes, rawits
3tenenknoflook
1sjalot of ½ kleine ui gesnipperd
1stengelcitroengras
1eetlepelversgeraspte gemberwortel
1eetlepelgehakt korianderblad
1eetlepelpaprikapoeder
1theelepelkomijnzaad
1theelepelkorianderzaad
½theelepeltrassi gedroogde garnalenpasta
Aan de slag:
Verwijder het buitenste blad van de stengel citroengras, snij het onderste stukje eraf en snij vervolgens fijn.
Snij de kroontjes van de pepertjes, verwijder de zaadjes en snij ragfijn.
Doe het komijn- en korianderzaad samen met de paprikapoeder en versgeraspte gemberwortel in een vijzel en stamp fijn.
Voeg dan de gesnipperde ui, gehakte korianderblad en fijngesneden citroengras toe en stamp opnieuw fijn.
Pers de tenen knoflook boven de vijzel uit, voeg de trassi toe en tot slot de gesneden pepertjes. Stamp voor de laatste keer alles goed fijn, net zolang tot je een mooie dikke pasta hebt.
Schep de rode currypasta in een potje en bewaar goed afgesloten in de koelkast. Eet smakelijk!
Tips:
In plaats van trassi kan je ook wat vissaus of 1 à 2 ansjovisfilets gebruiken.
Vers gemaakte currypasta kan je prima een week in de koelkast bewaren. Maar in de diepvries bewaren gaat ook heel goed. Maak dus vooral wat meer en vries eenheden van een eetlepel in.
In plaats van een vijzel kan je ook het hakmolentje van je staafmixer gebruiken. Schraap steeds de randen schoon zodat alles goed bij wordt gemalen. Gebruik eventueel een beetje olie om de massa wat soepeler te maken. Mijn ervaring is wel dat de pasta in een hakmolentje niet zo mooi fijn wordt als in een vijzel.