Zelf amandelmeel maken is niet alleen makkelijk het is ook goedkoper en lekkerder dan kant en klaar. Je leest er alles over in dit artikel.
Hoeveelheid: 1portie amandelmeel
Ingrediënten:
amandelen of amandelschaafsel
Keukengerei:
hakmolentje of processormolen van staafmixer of een keukenmachine
Aan de slag:
Gebruik je geblancheerde amandelen of amandelschaafsel dan kan je gelijk beginnen met malen. Gebruik je bruine amandelen dan kan je naar keuze eerst het bruine vliesje verwijderen. Daarvoor breng je in een pannetje een laagje water aan de kook, voeg de amandelen toe en kook gedurende 30 seconden. Giet het pannetje na 30 seconden leeg in een zeef of vergiet en spoel de amandelen met koud water. Leg de amandelen op een theedoek en wrijf de amandelen langs elkaar om de vliesje los te maken. Laat de amandelen goed drogen voordat je ze gaat malen.
Doe de (gedroogde!) amandelen in een foodprocessor of hakmolentje van een staafmixer en maal tot een meer of minder fijn amandelmeel. Ik laat de messen nooit lang achter elkaar draaien maar gebruik ze pulserend. Zo voorkom je dat de olie uit de amandelen vrijkomt en er een soort pindakaas/notenpasta van amandelen ontstaat.Tip: Op de foto hierboven zie je links een bergje gehakte amandelen nadat ik de messen een paar keer heb laten draaien. Ga je door met pulserend malen dan wordt het vanzelf fijn amandelmeel, zoals rechts op de foto is te zien.Tip: Tegenwoordig gebruik ik allen nog mijn bamix staafmixer met processormolen. De krachtige motor maalt de amandelen niet alleen in no time tot amandelmeel, het wordt ook amper warm. Bij mijn voorgaande staafmixer werd het amandelmeel warm. Mijn foodprocessor is weliswaar ook krachtig maar maalt niet zo snel en zo fijn als de bamix doet.
Luchtdicht afgesloten is amandelmeel weken te bewaren. Bewaar het bijvoorkeur op een koele, donkere plek. In de koelkast kan maar hoeft niet. Eventueel kan je amandelmeel zelfs invriezen. Succes met je zelfgemalen amandelmeel!
Tips:
Voor een rustieker amandelmeel kan je een deel bruine amandelen (met het bruine vliesje er nog om) gebruiken.