Lekkere variatie op de klassieke roomboter cake. Voor een krachtiger citroensmaak gebruik je limoensap in plaats van citroensap.
Hoeveelheid: 1cake of een aantal kleintjes
Ingrediënten:
Voor de citroencake:
3eieren op kamertemperatuur
150grroomboter op kamertemperatuur
150grsuiker
150grzelfrijzend bakmeel
rasp van 1½ citroen
20mlvers citroensap
snuf zout
Voor het citroenglazuur:
poedersuiker
vers citroensap
Extra benodigdheden:
ingevet cakeblik 25 cm bekleed eventueel de bodem met een stukje bakpapier
of
kleine siliconenvormpjes
Aan de slag:
Doe suiker, roomboter, citroenrasp en een snuf zout in een kom en mix tot een luchtig, zacht en romig mengsel. Tijdens het mixen zie je de massa van geel naar wit kleuren. Reken zeker op 10 minuten mixen en hoe witter de kleur hoe beter.
Voeg een ei toe, mix goed en voeg pas een volgend ei toe als de voorgaande volledig is opgenomen in het beslag. Mix tenslotte het citroensap door de massa.
Als de eieren en het citroensap in het beslag zijn opgenomen zeef je de bloem er in gedeelten bij en schep met een spatel luchtig door het beslag. Schep het beslag in een ingevet cakeblik en zet in het midden van een op 160°C conventioneel voorverwarmde oven en bak ongeveer 50 minuten tot een uur gaar en mooi goudbruin. Prik met een saté-prikker in de cake. Komt die er droog uit dan is de cake gaar, zo niet dan laat je cake gewoon nog even bakken. Vaak geef ik de cake dan nog 10 minuten uitsluitend onderwarmte om de bodem extra te laten garen en bruinen.
Haal de cake na afloop van de baktijd uit de oven en laat in het blik iets afkoelen. Als de cake loskomt van de randen van het cakeblik keer je de cake op een rooster en laat verder afkoelen.
Maak van poedersuiker en wat druppels citroensap een dik glazuur.
Vlak voor het serveren verdeel je wat glazuur over de cake en laat daarbij mooie druppels/strepen naar beneden druipen. Laat even drogen en serveer met een kop verse thee of koffie. Eet smakelijk!
Tips:
Voor een krachtiger citroensmaak kan je limoensap gebruiken in plaats van citroensap.