Roer in een metalen of glazen kom de eidooiers met de suiker en het snufje zout los met een garde. Giet de brandewijn erbij, roer goed door elkaar en laat de suiker alvast zo goed mogelijk oplossen.
Zet een bak met koud water klaar zodat je straks de advocaat snel kunt terugkoelen.
Zet een pan met een laagje water op het vuur en breng het water aan de kook. Kies de maat van de pan zodanig dat de schaal met het eiermengsel precies in de opening kan hangen zonder het water te raken.
Als het water kookt zet je de kom op de pan en verwarm je (au bain marie) al roerende het eiermengsel. Je hoeft niet hard te kloppen of zo, gewoon roeren is voldoende zolang je maar consequent over de hele bodem roert en het mengsel in beweging houdt. Doe je dat niet dan stolt het ei op plekken waar je weinig komt/het mengsel stilstaat en krijg je roerei in plaats van advocaat. Zorg dus dat je goed blijft roeren en na een paar minuten merk je dat het ei begint te binden. Blijf goed roeren en warm het geheel door tot je een dikke vla hebt. Is de advocaat goed van consistentie? Zet de schaal dan in de bak met koud water en koel de advocaat al roerende snel terug.Goed om te weten: Eieren pasteuriseren bij 55-60ºC en worden dikker vanaf ± 63ºC. Let er dus op dat je de advocaat tenminste tot 63ºC verwarmt. Ga ook niet hoger dan 72º want dan verdampt de alcohol en dat is zonde. Mijn advocaat was goed bij 65ºC. Een kernthermometer is handig maar zonder kan ook prima want eieren stollen toch niet eerder dan dat ze gepasteuriseerd zijn. Heb je er een dan is het handig om hem te gebruiken. Zo niet: kijk goed naar wat er gebeurt en blijf niet onnodig lang doorgaan met verwarmen.
Schenk de afgekoelde advocaat in een fles of weckpot en bewaar in de koelkast. Eet smakelijk!
Voor een betere houdbaarheid schenk je advocaat heet in een gesteriliseerde fles of weckpot. Tijdens het afkoelen wordt de advocaat luchtdicht afgesloten wat de houdbaarheid ten goede komt. Hoe lang de advocaat daadwerkelijk houdbaar is vind ik moeilijk te zeggen. Dat hangt van zoveel factoren af. Zelf neem ik geen risico en maak ik hoeveelheden die binnen een paar dagen op zijn.
Huisgemaakte advocaat smaakt sterker dan advocaat kant en klaar gekocht in een fles. Je kunt dus prima minder brandewijn toevoegen. De advocaat wordt dan dikker, dat kan je opvangen door wat water toe te voegen tijdens de bereiding. Of gebruik brandewijn met een lager alcohol percentage. Scheelt alcohol en je advocaat zal er niet minder om smaken.
De overgebleven eiwitten kan je invriezen of maak: