Vrolijk Mexicaans gerecht dat je lekker met je handen eet. Met dit recept maak je ook je eigen tacokruiden en tacosaus.
Hoeveelheid: 6taco's
Ingrediënten:
6tacoschelpen
275grmager rundergehakt
1teen knoflook
50grgeraspte kaas
fijngesneden tomaat
ijsbergsla
olijfolie
zout
DIY tacokruiden
1theelepel komijnzaad
1theelepel paprikapoeder
½theelepel korianderzaad
½theelepel oregano
¼theelepel chilipoeder
zout naar smaak
naar keuze: uien- en knoflookpoeder of
verse ui en knoflook
DIY tacosaus
1ui gesnipperd
1Thais pepertje, ragfijn gesneden
1teen knoflook geperst
1theelepel komijnzaad of komijnpoeder
1theelepel paprikapoeder
250mlpassata
vers korianderblad
optioneel: tabasco
Aan de slag:
DIY tacosaus:
Fruit de ui in een beetje olijfolie. Als de ui glazig wordt voeg je het gesneden pepertje en de knoflook toe. Stamp ondertussen de komijnzaadjes fijn in een vijzel en voeg die samen met het paprikapoeder bij het uimengsel. Schenk de passata erbij, roer goed en laat een half uurtje zachtjes pruttelen. Proef ondertussen een keer en breng op smaak met wat zout en eventueel wat tabasco.
Schep vlak voor gebruik wat vers gesneden korianderblad door de tacosaus.
DIY tacokruiden:
Afhankelijk hoe je de kruiden gaat gebruiken voeg je al dan niet uien- en/of knoflookpoeder toe.
Voor de taco’s van vandaag heb ik al ui en knoflook al in de tacosaus zitten. Ik bak daarom straks alleen nog een teentje knoflook met het gehakt mee en voeg geen uien- en knoflookpoeder toe aan de kruidenmix.
En wat betreft het zout: een beetje doe ik al door de kruidenmix. Echt op smaak brengen doe ik pas als wanneer de kruiden in het gerecht zitten. Zo hou ik de vrijheid meer of minder kruiden toe te voegen zonder dat het gerecht gelijk ook extra zout wordt.
Doe alle kruiden in een vijzel en stamp fijn. Bewaar de kruidenmix tot gebruik luchtdicht afgesloten.
Voor de taco’s:
Bak het gehakt rul. Pers het teentje knoflook bij het gehakt en voeg de tacokruiden toe. Voeg een scheutje water toe zodat de kruiden een beetje oplossen en goed mengen met het gehakt. Laat het water rustig verdampen, proef en breng indien nodig op smaak met extra zout en/of kruiden. Bak het geheel even zachtjes door, voeg twee ruime eetlepels tacosaus toe en roer goed door.
Verwarm de tacoschelpen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Leg in elke tacoschelp een blaadje sla en verdeel het gehaktmengsel over de taco's. Schep in elke taco een beetje saus en garneer met wat stukjes tomaat en top af met geraspte kaas.